Lian Vijfschaft (18) doet hilarische sketches op TikTok in Drents-Gronings. "Smeerwief!"

Lian doet hilarische sketches in dialect.

Lian doet hilarische sketches in dialect.

Ze eet heel graag frikandellen met mayo, ze maakt zoveel gekke shit mee ‘dat je haar wel naar Zuudloarn kunt breng’n’, en ze is niet vies van een beetje Friesland bashen. Lian Vijfschaft (18) uit Peize doet hilarische sketches op TikTok, in een Drents-Gronings mengelmoesje. Ze heeft maar liefst 220.100 volgers. (Waar TikTok Tammo er 182.900 heeft).

Lian - die een schoonheidsspecialisten-opleiding aan het Noorderpoort in Stad volgt - knauwt er aardig op los op haar TikTok-account. „Nou moi eem! Ik heb voor jullie eem een ‘what’s in my bag’-video. Niemand heeft hierom gevraagd, maar wat kan mij ‘t verrek’n.” Ondertussen tovert ze de inhoud van haar tasje tevoorschijn. Daar zitten vooral heel veel soorten lipgloss in. Maar ook pill’n. „Want ik heb altijd pien in mien kop.”

Ze vuurt de woorden als een raket op de kijker af. Vrij hilarisch. Het is lomp. En dat verwacht je niet uit haar mond. Daarnaast is het erg herkenbaar allemaal.

1,4 miljoen views op één video

Lian begon haar TikTok-account in februari 2020, vlak voor corona. „Het ging eigenlijk al vanaf het begin heel hard met de volgers”, vertelt ze. „Ik doe typetjes. Er komt een man bij de dokter-achtige dingen. Of Bert en Ernie. En soms playback ik mee. Dat deed toen nog niemand, dus dan gaat het wel snel, omdat je iets nieuws doet.” Inmiddels heeft ze 220.100 volgers verzameld. Waarbij haar best bekeken video 1,4 miljoen keer is bekeken.

Vanwaar dat lompe accent? „Vind ik gewoon mooi. De ene kant van mijn familie is Drents, en de andere kant Gronings. Dus ik praat het een beetje door elkaar. Maar ik kan ook gewoon ABN, hoor.”

Iemand naar Zuudloarn breng’n

Wie een aantal filmpjes van de TikTok-sensatie bekijkt, hoort vaak het zinnetje ‘je kunt mij wel naar Zuudloarn breng’n’ terugkomen. „Dat heb ik van mijn moeder, die zei dat altijd”, zegt Lian. Met het zinnetje wordt verwezen naar het gesticht, Dennenoord. Als haar favoriete lipgloss niet meer te koop is, dan kun je haar wel naar Zuudloar’n breng’n. Als haar dag weer idioot verloopt, omdat ze bijvoorbeeld valt met haar fiets, of een ongeluk heeft met een bus: ook dan kun je Lian wel naar Zuudloarn breng’n.

TikTok, werk en studie combineren

Het slaat aan. Lian is inmiddels zo groot op TikTok, dat ze er geld mee verdient. Maar dat betekent niet dat ze niks gaat zitten doen. „Ik ga dus gewoon naar school, want ik wil wel een diploma. En ik werk bij het Familiehotel in Paterswolde. Maar als ik hier mijn werk van kan maken, dan zou ik dat wel heel leuk vinden. Ik ben onlangs ook begonnen met een Youtube-account.” Het is een dagtaak. „Je bent continu bezig met het verzinnen van nieuwe videos. Je moet wel blijven posten, zodat mensen je blijven volgen.”

Eem in ‘t Engels TikTok’n?

Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijks leven. „Ik doe eigenlijk gewoon wat in mij opkomt, en waarvan ik denk: dat vinden meer mensen grappig.” En grappig vinden ze het zeker. „Ik krijg eigenlijk nauwelijks haatreacties. Alleen maar leuke reacties. Vooral van mensen uit. Noord-Nederland.” Lachend: „De rest kan mij toch niet verstaan.”

Of ze niet groter wil worden, door bijvoorbeeld in het Engels te gaan TikTokken? „Engels, nee man. Ik kan helemaal geen Engels. Ik hou ‘t mooi bij mijn dialect.”