Lief: kinderen verkopen cupcakes en chocomelk voor de Voedselbank en halen dik bedrag binnen

Links de verkoopkraam en rechts de kinderen die druk bezig zijn met het versieren van de cupcakes. Vooraan Daya, dan met de klok mee Ninthe, Senne, Neeya en Loes. Eigen foto

Appje met foto gister aan het einde van de middag: „Moi Sikkom, aan de Bloemsingel, vlakbij DOT, staan kinderen warme chocolademelk en cupcakes te verkopen voor de voedselbank. Leuke goede doelen actie die een zonnetje verdiend!”

Dat vinden wij ook, daarom direct op de fiets gesprongen. Maar helaas, na een minuut volgt een nieuw appje: „Ze zijn net aan het inpakken.” Maar gelukkig zijn er meer wegen naar een positief stukje. De melder wist namelijk het nummer van een van de moeders en die wilde, nadat ze in conclaaf was gegaan met de andere ouders, met alle liefde meewerken.

Keihard gewerkt

Het gaat om een groepje vrienden, bestaande uit Neeya Veltman (9 jaar), Ninthe Hofstra (9 jaar), Senne de Bruijn (9 jaar), Loes en Thies Helmantel (8 en 6 jaar) en Daya Veltman (5 jaar), vertelt Disna, moeder van Neeya en Daya. „Ze vonden het zielig dat mensen bij de Voedselbank minder krijgen met kerst dan zij, dus wilden ze wat extra’s geven. Neeya en Jildau (8 jaar) kwamen met het idee om daarvoor zelfgemaakte en versierde cupcakes en warme chocolademelk met slagroom te verkopen.”

Helaas kon Jildau zelf niet bij de grote dag zijn, maar de rest van het groepje heeft zich gister uit de naad gewerkt voor de Voedselbank. Disna: „Ze hebben van twaalf tot twee uur de cakejes versierd die door een van de ouders waren gebakken. Daarna zijn ze vervolgens op de hoek van de bloemsingel gaan staan met een zelfgemaakte kraam en daar hebben ze alles met veel enthousiasme verkocht.”

Deze jonge ondernemers komen er wel

Dat gebeurde uiteraard wel onder toeziend oog van twee ouders. „Een andere ouder pendelde heen en weer om steeds warme chocolademelk te brengen”, vertelt Disna. „En de kinderen renden heen en weer tussen alle voorbijgangers om de chocomelk, cupcakejes en hun actie aan te prijzen. Zelfs aan het einde van de middag rende de vijfjarige Thies nog onvermoeid heen en weer.”

Het bleef overigens niet alleen bij de verkoop aan de Bloemsingel. De jonge ondernemers hadden meer ijzers in het vuur. „De kleine Daya heeft zelfs op het werk van haar moeder de actie onder de aandacht gebracht en voor een fiks bedrag verkocht.”

573 euro voor de Voedselbank


Aan het einde van de dag bleek dat de kinderen niet voor niks keihard hadden gewerkt. „Ze hebben in totaal 286,50 euro bij elkaar verkocht voor de Voedselbank. Een van de vaders is zo lieg geweest om dat bedrag te verdubbelen. Volgende week willen de kinderen een symbolische cheque aanbieden bij de Voedselbank en dan wordt het geld overgemaakt.”

Prachtig werk. Inspirerend en hoopgevend. Begrijpelijk dus dat de ouders trots zijn en de kinderen na afloop goed hebben verwend. „Ze waren blij, trots en heel erg moet. Thuis hebben ze daarom welverdiende pannenkoeken en pizza gekregen.”