Lol: de podcast-washing van vastgoedsjaak Joshua Camera is hilarisch en oh zo doorzichtig

Screenshot van YouTube met Joshua en Jellejellejelle

Screenshot van YouTube met Joshua en Jellejellejelle

Bedrijven en ondernemers die een slechte naam hebben, spoelen die graag op allerlei creatieve, doch doorzichtige manieren schoon. Washing heet dat met een mooie Groningse term. Shell doet dat door te pronken met minimale investeringen in duurzame energie. Joshua Camera doet het met een stuitende en tegelijk hilarische podcastserie.

Voor degene die nog nooit gehoord heeft van Joshua Camera in het kort eem waarom hij berucht is in Stad (en ver daarbuiten inmiddels). Joshua zadelt huurders op met te hoge huren, verboden bemiddelingskosten, idiote servicekosten en wordt bijzonder naar als huurders daartegen in verweer komen. Dan gaat hij over op intimidaties, chantages, dreigementen en meer van dat. Deed en doet ie bij de vleet in Grunn en dat was voor Rood reden om hem in 2018 uit te roepen tot landelijk huisjesmelker van het jaar.

Zo rolt Joshua

Daarnaast krijgt hij vroeg of laat met iedereen ruzie, die dan weer moet worden beslecht in de rechtbank. Hij verliest rechtszaken van bejaarde buren omdat hij een meter in hun tuin heeft gebouwd. Van de gemeente krijgt hij volop dwangsommen omdat hij vaak iets compleet anders bouwt dan waarvoor de vergunning is aangevraagd. Ingeschakelde bouwbedrijven betaalt hij niet, waardoor die ook weer hun gelijk bij de rechter moeten halen. Met mede-investeerders, zelfs oude boezemvrienden, gaat hij rollebollend over straat.

Zo stond hij in 2021 bij de rechter in Leeuwarden tegenover de getuige van zijn eigen huwelijk. Reden: een conflict over een gezamenlijke investering die, volgens de oude maat, dankzij Camera is uitgelopen op een dure sof. Ook is hij in de afgelopen jaren veroordeeld voor misbruik van recht. Met smerig spel en leugens wilde hij een enorm complex van een andere vastgoedinvesteerder in Groningen kapen. Is niet gelukt. Integendeel. Nat gegaan bij de rechter en beslag gelegd op zijn eigendommen.

Oh, en Joshua is verdachte in een omvangrijk fraude-onderzoek. Daarvoor heeft hij al meerdere dagen vastgezeten.

Levensgevaarlijk pand verhuren

Nog een klein en typisch voorbeeld: Camera kocht een paar jaar geleden het iconische en eeuwenoude Heerenhuis aan de Spilsluizen in Stad. Twee maanden later werd het enorme pand overgezet aan een katvanger, waar Camera vaker mee werkt in Groningen, en daarna werd het ellende. Spul stond lang leeg, werd gekraakt, kwam een rechtszaak over, die verloor de katvanger, waarop hoger beroep werd ingesteld. Die werd gewonnen, omdat Camera via de katvanger aantoonde dat het pand vol met asbest zat.

Levensgevaarlijk was het, volgens de ingeschakelde experts. Er kon absoluut niemand in wonen. Per direct dicht en een gespecialiseerd bedrijf erin om de kankerverwekkende meuk te verwijderen. Een enorme klus, want veel en overal, maar kon niet anders. LEVENSGEVAARLIJK! Mede vanwege het zwaarwegende gezondheidsargument ging de rechter overstag. De krakers moesten eruit voor hun eigen welzijn. Twee dagen later zaten er nieuwe huurders in, via een antikraak-organisatie.

Verwoestend spoor van ellende

Die was ingeschakeld door de pandeigenaar en niet op de hoogte van de straffe rapporten over het levensgevaarlijke (kan niet vaak genoeg gemeld worden) asbest in het pand. Woest natuurlijk. Huurders er direct uitgehaald en de samenwerking met Camera en al zijn entiteiten en katvangers stopgezet. Dik een week later werden de woningen opnieuw aangeboden via een andere antikraak-organisatie, die wederom niks wist van het in grote hoeveelheden aanwezige en levensgevaarlijke asbest.

Voor ons zijn al die misstanden aanleiding om zijn strapatsen met aandacht te volgen. Joshua laat namelijk een verwoestend spoor van ellende achter zoals wij dat zelden zien. Dat gaat niet zonder gevolgen. Bij wederhoor koffie in de nek na een fysieke belaging. En hij heeft Joshua ons voor de rechter gedaagd. Rechtstreeks werden 120 punten betwist in een serie artikelen. Enorm veel werk voor ons, want advocaat erbij, alle bronnen, meldingen, getuigen etc bij elkaar sprokkelen. Gelukkig met succes, voor ons dan.

Podcastserie Vastgoedzaken. Whuahahhaha

En via een omweg probeerde hij middels een rechtszaak Google te dwingen om de linkjes naar onze artikelen over hem te verwijderen. Ook zonder succes. Tegenwoordig is het zo dat we bij sikkom elke publicatie een boze brief krijgen van zijn advocaat Royce de Vries met de sommatie het direct te verwijderen met excuses, kusje en een rectificatie op straffe van duizenden euro’s per dag, persoonlijk en zakelijk af te tikken, maar daar schrikken we niet meer van. Want leidt doorgaans tot helemaaaaaal niks.

Die Joshua Camera schittert ineens in een podcastserie over de vastgoedmarkt. Niet zomaar een crappy opname met de telefoon en zijn lieftallige vrouw als interviewer, maar een gelikte met jingles, sprankelende onderwerpen, mooie lay-out en een ‘bekende’ presentator in de vorm van Jelle Maasbach, freelance financieel journalist bij onder andere BNR. Vastgoedjournaal, het online magazine voor de sector, besteedt er zelfs dik aandacht aan met een ronkend en lovend artikel over Joshua en de podcast.

Mooi toneelstukje


Serieus werk dus. Maar niet heus. Het is één grote klucht. Een gotspe, zo u wilt. De podcast wordt uitgebracht onder de naam van zijn eigen bedrijf Pex Real Estate. De journalist is ingehuurd door Camera. Samen hebbend ze de antwoorden en vragen bedacht en doorgenomen. Het artikel op Vastgoedjournaal gekocht, zo geeft de hoofdredacteur toe. „Daar had bij moeten staan dat het een advertorial is, daar is iets misgegaan.” Het resultaat is hilarisch, absurdistisch en zegt veel over de inborst van Joshua.

Joshua wordt op het schild geduwd als grote vastgoedverlosser. De man die het beste voorheeft met de markt, huurders, buren, alles en iedereen waar die stiekem allerlei rechtszaken van verliest. Op regelgebied is hij de absolute expert die vindt dat het allemaal wel wat minder kan met de regels in Nederland. Want die weerhouden oprechte en waarachtige vastgoedsjaken als hem van ondernemen en dragen zodoende bij aan het woningtekort. Want de overheid wil de investeerder kapotmaken. Daarom.

Journalist had geen research gedaan: stom, stom, stom

Enfin. Luister zelf maar. Met bovenstaande informatie in het hoofd is het hilarisch. Alsof Putin een podcast houdt waarin hij oreert over wereldvrede en alle goede dingen die hij doet voor Oekraïne. Ongegeneerd oreren met een plaat voor de kop groter dan Rotummerplaat. Met tegenover hem een journalist die geen enkele kritische vraag stelt maar hem juist schoonwast. Komt omdat Jelle, zo gaf hij aan via de telefoon, van tevoren geen research had gedaan. Stom stom stom, ziet hij nu ook in.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Verder wil hij geen vragen beantwoorden en laat hij het bij deze reactie. „Van de zomer heb ik, als freelancer, in opdracht een podcastserie opgenomen over vastgoed. Een aantal afleveringen, met een investeerder die ik niet kende. Met z’n allen hebben we een aantal thema’s bedacht, dat zijn de afleveringen geworden. Die zijn nu de afgelopen weken gepubliceerd, zoals toen is vastgelegd. Dat is alles wat ik er over kan vertellen.”

Geen reactie van Joshua

We hebben ook Joshua Camera via zijn advocaat Royce de Vries om een reactie gevraagd. Normaal gesproken krijgen we dan een gepeperde mail retour waarin gedreigd wordt met rechtszaken en alles. Dit keer niet: „Cliënt ziet geen reden om een reactie te geven.” Oh, en tot slot: wat opvalt is dat Groningen niet wordt genoemd. Joshua zou zijn focus vooral op het Westen hebben. Is niet helemaal waar. Ook in Stad zit hij via zijn katvanger nog diep geworteld in de vastgoedmarkt.