Lucas (75) werd doodgereden op de Emingaheerd in Beijum. Dochters zetten petitie op. "De wijkring móet veiliger"

Marral en Lucas. Foto's: Joyce Afua

Marral en Lucas. Foto's: Joyce Afua

22 februari zal voor altijd een donkere dag zijn voor de familie van Lucas Beckman (75) uit Beijum. Een 18-jarige bestuurder reed hem die bewuste dag op de Emingaheerd aan, toen hij bij een zebrapad wilde afslaan. Lucas overleefde de klap niet. Zijn dochters hebben een petitie opgezet. „Er moeten maatregelen genomen worden, voor er nog meer doden vallen.”

De weg waar Lucas werd aangereden, staat al jaren bekend als ‘racebaan’. Lucas maakte er een paar jaar geleden zelf nota bene melding van bij de gemeente, weet zijn dochter Marral (26). „Het is een brede weg die uitnodigt tot hard rijden. En volgens mij zijn het vooral jonge dealertjes die dat graag doen. Als je daar in de zomer langs de weg zit, denk je: wat is dit joh? Ze gaan wel 100 kilometer per uur.”

Ook nu lijkt het erop dat er veel te hard is gereden. Na de klap werd Lucas meters door de lucht geslingerd, en zijn fiets brak volledig doormidden, vertelt zijn dochter. „Dat gebeurt niet als je 40 km p/u rijdt.”

Weinig tot geen maatregelen gemeente

Meerdere buurtbewoners maakten al eens melding van de onveilige situatie bij de gemeente. Maar dat resulteerde in weinig. Zo zouden er volgens de gemeente geen drempels geplaatst kunnen worden, omdat bussen er dan niet meer langs kunnen.

Die rijden zelf overigens ook knetterhard, aldus Marral. Ook daar hebben bewoners klachten over ingediend. „Dan krijg je als antwoord dat die bussen op tijd rijden. Nou, dat kan mij aan m’n reet roesten, als dat betekent dat er dan maar doden moeten vallen.”

Waarschuwingsborden niet genoeg

De gemeente heeft op den duur wel waarschuwingsborden langs de weg geplaatst, vertelt Marral, in de buurt van basisschool De Heerdstee. Maar dat is volgens haar niet genoeg. „Er gaan blijkbaar nog steeds mensen dood”, zegt ze verbitterd.

Ook is er laatst nog een jochie van zes aangereden. „Er moeten gewoon drempels komen. Of stoplichten. Dán remmen mensen echt wel af. Je kunt echt niet met 100 over zo’n drempel.”

Petitie voor een veiligere wijk

Samen met haar moeder en haar twee zussen heeft ze daarom een online petitie opgezet: Maak de wijkring in Beijum veilig. „Er moet nu écht iets veranderen aan de situatie daar. Elke persoon die nu nog wordt aangereden of doodgereden is er gewoon een teveel.”

De petitie is inmiddels 280 keer ondertekend. Tekenen kan hier .

Vaste gast café Roezemoes en Merlot

Dat Lucas ontzettend gemist wordt, moge duidelijk zijn. Hij was vaste gast in café Roezemoes, en later Merlot in de Oosterstraat. Daar stond hij bekend als „markant figuur met prachtige verhalen, stevige meningen en leuke humor”.