Maaltijd- en flitsbezorgers deugen niet. Dat blijkt nog maar eens uit een onderzoek van de inspectie

Flitsbezorgers.

Flitsbezorgers.

Uit een grote steekproef van de Arbeidsinspectie blijkt dat maaltijd- en flitsbezorgers (zoals bij Flink en Gorillas) geregeld te jong zijn, onvoldoende betaald krijgen of onder slechte arbeidsomstandigheden werken.

De inspectie onderzocht ruim 350 maaltijd- en flitsbezorgers in 13 steden, waaronder Groningen. Dat deed ze samen met de politie en de gemeente.

In zeker 20 gevallen was de bezorger jonger dan 16 jaar, wat sinds 2020 verboden is vanwege de grote hoeveelheid verkeersongelukken. De jongste bezorger was 13 jaar. Een aantal bezorgers werkte te vaak en te lang naast hun schooltijd. De veiligheid in panden was niet altijd op orde. En medewerkers kregen contant of te weinig betaald.

Onderzoek uitbuiting internationale studenten

Het door de Arbeidsinspectie geschetste beeld is ons niet vreemd. In een eerder gepubliceerd onderzoek naar uitbuiting van internationale studenten in de horeca in Groningen (lees ‘t hier ) spraken we ook een aantal studenten die voor een bezorgdienst als Thuisbezorgd, Flink of Gorillas werkten.

Ook zij schetsten een beeld van een werkvloer waar voortdurend gepusht wordt harder te werken; meer bezorgingen uit te voeren, en dat met slecht materiaal, zoals handschoenen en regenpakken die niet waterdicht zijn of op fietsen waarvan de remmen het niet doen.

Drank en sigaretten bestellen

Onlangs liet YouTuber Darshan Boerema ook al zien hoe kinderlijk eenvoudig het voor een 13-jarige is om sigaretten en sterke drank bij flitsbezorger Gorillas te bestellen. Flink vroeg wel netjes om een ID-kaart. Check de video hier .