Magneetvisser krijgt voornemen dwangsom voor schoonmaken van water bij Stadsstrand

Magneetvisser Jan Duurt Dijkman.

Magneetvisser Jan Duurt Dijkman.

In Groningen is het verboden om te magneetvissen. Ambtenaren zijn namelijk bang dat daarbij kabels geraakt kunnen worden. In veel andere steden geldt geen verbod, maar Stad is onverbiddelijk. Daar weet magneetvisser Jan Duurt Dijkman inmiddels alles van.

Afgelopen week haalde de magneetvisser de media omdat hij uit het water bij het stadsstrand een lading fietsen en dranghekken haalde. Dat was niet de bedoeling, hij was op zoek naar een verloren telefoon. Eigenlijk wilde Jan Duurt de vondst stilhouden, omdat ambtenaren hem streng in de gaten houden. Maar hij was zo verbolgen over de hoeveelheid gevaarlijke meuk die hij uit een klein stukje water trok, dat hij de media inschakelde met de boodschap: „Zwemmen is hier levensgevaarlijk.”

Dwangsom

Een terechte conclusie. Want er wordt volop gezwommen bij het Stadsstrand, zelfs in de winter. Sterker: toen Jan Duurt aan het magneetvissen was, was er ook een groepje internationale studenten aan het zwemmen. „Als ze vast komen te zitten met hun voet in de spaken of onder een dranghek, kunnen ze zo verzuipen”, waarschuwde hij op social media en onder andere hier op Sikkom. Die noodkreet komt hem sikkom duur te staan. Hij ontving een voornemen tot dwangsom van de gemeente.

Volgens het schrijven van de gemeente weet Jan Duurt dat hij niet mag magneetvissen in Stad. Dat klopt, dat weet de magneetvisser. Daar is hij al vaker op aangesproken. Nieuw is dat de daadwerkelijke aankondiging dat de gemeente gaat handhaven met een dwangsom. Mocht Jan Duurt opnieuw gaan magneetvissen dan wacht hem een boete van 500 euro met een maximum van 2.000 euro. Mede ook omdat het Stadsstrand volgens de ambtenaren periodiek wordt schoongemaakt.

Typisch

Dat zal. Maar in de korte periode dat Jan Duurt magneetviste in het kleine stukje water haalde hij al een shitload naar boven. Leuk en aardig dat de gemeente richting de zomer het water schoonmaakt, maar er wordt het hele jaar gezwommen en dat is dus levensgevaarlijk met al die meuk onder water en het periodieke schoonmaken van de gemeente. Regels zijn regels, maar er is ook zoiets als de menselijke maat, burgerparticipatie en blij zijn dat Jan Duurt het werk van de gemeente doet opdat iedereen daar wat veiliger kan zwemmen. Maar daar denken ze op het stadhuis kennelijk anders over.