Magneetvisser wil grachten leeghalen voor Voedselbank. Gemeente says no. Dus doet 'ie het nu in A'dam

Eem op pad met magneetvisser Jan Duurt Dijkman

De schoonmaakactie van de grachten voor het goede doel was vorig jaar in Amsterdam een groot succes. Mede onder leiding van de Groningse magneetvisser Jan Duurt Dijkman werd 10.000 kilo ijzer uit het water gevist. Goed voor 2800 euro voor Roxy, het dochtertje van een bevriende magneetvisser dat leed onder een ernstige vorm van kanker.

Via de gekoppelde crowdfunding kwam ook nog eens 3200 euro binnen, waardoor Roxy een dure behandeling kon ondergaan. Helaas baatte het niet meer. Roxy is overleden. MaarJan Duurt ontdekte wel dat hij met zo’n actie heel wat te weeg kan brengen waarbij het mes aan vele kanten snijdt. De grachten werden verschoond van een hoop zooi, er werd veel geld opgehaald voor een goed doel en langs de kade was er sprake van enorme verbroedering onder de tientallen ijzer-vissers en familie van Roxy.

To the rescue

Dat wil Jan Duurt graag in Groningen herhalen. Voor de Voedselbank in Stad. Want: „Ik hoorde van de Voedselbank dat ze in korte tijd meer vaste klanten erbij kregen. Daarnaast lees ik ook alle berichten over stijgende prijzen en vrees ik dat we duistere tijden tegemoet gaan waarin de Voedselbank een hele belangrijke rol krijgt. Maar ze zijn afhankelijk van donaties, daarom was de keuze snel gemaakt.”

Dus haakt de magneetvisser zijn netwerk aan en begint hij te broeden op plannen. „Er zijn al vijftig aanmeldingen uit het hele land”, laat Jan Duurt 11 november enthousiast optekenen. Hij weet dan ook al wat hij ongeveer wil opzetten in Groningen. En wanneer. „Ik wil in het voorjaar meerdere acties op een dag organiseren. Net zoals in Amsterdam met ervaren duikers en drekhaken en dan al het grote spul uit het water halen. Daarnaast wil ik in iedere wijk een grote container neerzetten waar mensen oud-ijzer kunnen dumpen. En bij de supermarkten boodschappenkarren neerzetten waarin mensen donaties voor de Voeselbank kunnen achterlaten.”

Wat in Amsterdam kan, kan in Groningen niet

Mooie plannen. En voortvarend gaat Jan te werk. Want als dit in Amsterdam kan, moet het ook vast in Groningen lukken. De mannen van de Milieudienst waar Jan regelmatig contact mee heeft zijn ieder geval enthousiast en denken mee. Maar dan gaat het mis. „Iedereen vindt het een mooi plan, maar de heren op kantoor zijn tegen”, vertelt Jan. Hij krijgt geen vergunning.

Die krijgen de magneetvisvrienden wel in Amsterdam. De gemeente denkt mee, wijst een stuk water aan, met weinig scheepvaart, dat leeggevist mag worden (scheelt de gemeente ook weer werk) en de datum wordt vastgesteld op 30 april. Op zijn Facebookpagina kondigt Jan Duurt het evenement trots aan: „We gaan voor de Voedselbank Groningen proberen 10.000 kilo ijzer uit het water van Amsterdam te vissen. We beginnen om een uur of 9 en gaan door tot we erbij neervallen. Ook koppelen we er weer een crowdfunding aan vast om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de Voedselbank in Grunn.”

„Onbegrijpelijk”

Mooi dat de actie alsnog door kan gaan. De Voedselbank kan de knaken goed gebruiken en de wateren in Amsterdam kunnen, net als die in Stad, wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Alleen wel erg wrang dat Jan Duurt en zijn makkers nu in de hoofdstad de actie moeten opzetten voor de Voedselbank in Groningen.

„Echt belachelijk dit en een gemiste kans voor de gemeente Groningen, die burger participatie zo hoog in het vaandel heeft”, foetert Jan Duurt. „Maar als je met een plan komt, wordt het gelijk afgeknald. Het is toch een win-winsituatie? Het milieu wordt opgeruimd door er honderden fietsen en ander groot spul uit het water te halen. De meest ervaren mensen uit het hele land doen dat vrijwillig en de opbrengst gaat naar de Voedselbank Groningen. Ik vind het onbegrijpelijk.”