Marktslager Geeske Smit maakt kookboek met recepten van klanten: 'Ze vertelden wat ze doen met ons vlees'

Foto van Dagblad van het Noorden

Foto van Dagblad van het Noorden

Ze is een vertrouwd gezicht op de markt in Groningen en verkoopt volgens de overlevering het beste vlees van Stad: Geeske Smit van De Marktslager. Maar ze doet meer dan vlees bereiden en verkopen: ze heeft een vuistdik kookboek gemaakt. Sjiek, hardcover, strak vormgegeven en met prachtfoto’s. ,,Ik was nieuwsgierig wat mensen deden met ons vlees.”

Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag staat te kraam op de Vismarkt, woensdag in Vinkhuizen en de rest van de week werken ze aan het vlees dat allemaal uit de buurt afkomstig is. De klanten zijn niet alleen Stadjers en studenten die op de markt wat vlees kopen, maar ook restaurants als Block ‘n Barrels. Inmiddels bestaat de Marktslager veertig jaar.

Kookboek

Ter gelegenheid daarvan heeft Geeske een kloek kookboek geschreven. Want ze rekent dag in dag uit gehakt, slavinken, steakburgers, biefstuk, lever, spek, karbonades, schnitzels in allerlei variëteiten af, maar ze kwam er maar moeilijk achter wat haar klanten er vervolgens mee deden. Nu had ze een goed excuus om ernaar te vragen.

Het resultaat is verbluffend. De een maakt suddervlees naar een recept van haar moeder, de ander gaat los in de Surinaamse keuken, er staat een recept in voor steak tartaar van een sterrenkok en voor vegetarische huzarensalade.

Lees meer op Dvhn.nl