Maxx Aanhuurmakerlaarsmeuk krijgt officiële waarschuwings van gemeente voor dubieuze kosten

 Oude pand van Maxx en vleugje Vrouwe Justitia-cringe in Paint

Oude pand van Maxx en vleugje Vrouwe Justitia-cringe in Paint

Groningen heeft sinds 2019 een vergunningstelsel voor verhuurders en makelaars. Volgens een aantal raadsleden is het hoog tijd om Maxx Verhuurmakelaar daarmee om de oren te slaan. Dat is nog te vroeg, vindt het stadsbestuur. Maar stap 1 is op de bus gegaan: de officiële waarschuwingsbrief.

Vorige week schreven wij dat Maxx Verhuurmakelaar een ‘nieuw’ foefje had gevonden om wat extra geld uit de zakken van woningzoekende te kloppen. Zit zo: de woningzoeker schrijft zich voor dertig euro in op de site van Max en vult een paar summiere zoekvelden in. Vervolgens dropt Maxx met grote regelmaat een bulkmail in de inbox met een lading woningen die voldoen aan de zoekcriteria. Of net zo vaak niet. Echt persoonlijk en gespecificeerd komt het in ieder geval niet over.

Kassa

Een groot deel van de mailtjes kan dan ook rechtstreeks naar de prullenbak. Maar niet bij Maxx. Want voor elk mailtje wordt, volgens de algemene voorwaarden, 20 euro getoucheerd. Een bezichtiging kost 50 euro en voor andere werkzaamheden tikt Maxx 95 euro per uur af. Twee keer zoveel geld als het gemiddelde uurtarief voor aanhuurmakelaars. Daar komen de woningzoekers vaak pas achter als ze de zoektocht bij Maxx staken omdat ze bijvoorbeeld via een andere weg een huisje hebben gevonden. Dan volgt ineens een rekening voor een x-aantal mails, een handvol bezichtings en wat extra werk.

Volgens verschillende aangehaalde juristen gaat Maxx daarmee vermoedelijk over de wettelijke scheef. Een makelaar mag namelijk niet twee heren dienen die van nature met elkaar in conflict staan, zoals de huurder en verhuurder. Volgens de wet en jurisprudentie is de makelaar al aan het werk voor de eigenaar zodra hij de woningen aanbiedt via de makelaar. Er mag alleen een rekening naar de woningzoeker als de makelaar echt aan het werk is geweest voor die persoon en een woning heeft gevonden buiten het eigen bestand. Het lijkt er verdacht veel op dat die vlieger niet opgaat voor Maxx.

Tik op de vingers en dossier in opbouw


Uit verschillende onderzoeken van ons en rechterlijke uitspraken komt een beeld naar boven dat Maxx werkt voor vaste verhuurders, mails bulkwerk zijn, van een gerichte zoekopdrachten amper sprake is en gerekende kosten niet in verhouding tot het geleverde werk staan. Zo moest een student vorig jaar 1004 euro makelaarsvergoeding aftikken aan Maxx. Daarvoor had de makelaar, zo liet Maxx-chef Bjorn Ekkel ontvallen, gespeurd naar een stulpje op Kamernet en een bezichtiging geregeld.

Om een lang verhaal nog langer te maken: diezelfde Bjorn vindt de kosten voor de bezichtigingen, het toesturen van de mail en andere werkzaamheden allemaal te billijken. Maar dat ziet het stadhuis anders, blijkt uit antwoorden van de wethouder op vragen van verschillende partijen. De makelaar krijgt officiële waarschuwings. Goed voor de dossiervorming die nodig is om uiteindelijk aan de licentie te tornen.


Word je uitgebuit door de huurbaas of makekaar?

Heb je ook gedoe met je huurbaas of makelaar? Bijvoorbeeld over veel te hoge huur, een absurd energielabel, belachelijke servicekosten, dubieuze sleutel- of contractknaken? Stuur ons een berichtje of neem contact op met Steunpunt Huren (van de gemeente) of een van de commerciële juridische bureaus in Stad die hierin zijn gespecialiseerd, denk bijvoorbeeld aan Robin Hood Rentershelp of Frently.