Mediahuis Noord (uitgever Sikkom) haalt geld op voor mensen in Oekraïne: teller staat op dik 130.000 euro

Mensen in Oekraïne halen gedoneerde goederen op.

Mensen in Oekraïne halen gedoneerde goederen op.

Mediahuis Noord, uitgever van Sikkom, maar ook Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, haalt sinds donderdag geld op voor mensen in Oekraïne. De actie heeft tot nu toe meer dan 130.000 euro opgeleverd. Doneren kan nog steeds.

Het is inmiddels tien maanden geleden dat de Russen Oekraïne aanvielen en dat de oorlog uitbrak. Waar je het nieuws eerst elke dag op de voet volgde, is het in die tien maanden wellicht een beetje naar de achtergrond gezakt. Zo gaan die dingen. Het leven gaat door. Maar de oorlog is nog gewoon keiharde realiteit.

In diezelfde tien maanden zijn in Oekraïne duizenden onschuldige burgers gewond geraakt, of zelfs omgekomen. En de woningen van miljoenen inwoners zijn verwoest of beschadigd. Zij leven onder erbarmelijke omstandigheden, zonder stroom, verwarming en stromend water.

Mediahuis Noord wil iets doen. Daarom haalt ze geld op voor onder andere de aanschaf van generatoren. Daarmee kan stroom worden opgewerkt, waardoor communicatie mogelijk blijft en waarmee mensen hun huizen warm kunnen houden. Een grote generator kan zelfs een heel ziekenhuis draaiende houden.

Communicatie superbelangrijk

Communicatie is heel erg belangrijk in oorlogstijd, omdat mensen anders volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Geen informatie hebben over wat er om je heen gebeurt, omdat je niet kunt bellen, appen, mailen of lezen op het internet, dat maakt het leven in oorlogstijd heel zwaar, vertelden Oekraïners aan verslaggever Patrick Haar die een poos in oorlogsgebied verbleef.

Daarom: generatoren. Wil jij een bijdrage leveren? Dat kan hier .

Goederen doneren

Naast het verzamelen van geld, verzamelt Mediahuis ook spullen. Denk aan thermokleding, slaapzakken, voedsel en verzorgingsproducten. Aanstaande donderdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur kunnen aan de Lübeckweg 2 hier in Stad spullen worden ingeleverd. Er zijn ook verzamelpunten in Emmen en Leeuwarden. Voor meer info check dvhn .