Meer info over de zieke achtervolging afgelopen nacht in Grunn waarbij een agent zwaargewond raakte

Foto van ProNews

Een automobilist is vannacht bij een controle aan in Groningen hard weggereden. Daarop zette de politie de achtervolging in waarbij drie politievoertuigen werden geramd en een agent gewond raakte. Dat hadden we al gemeld, inmiddels hebben we van de politiewoordvoerder meer informatie gekregen.

Iets na middernacht willen agenten een automobilist controleren aan de Diamantlaan in Stad. Dat zint de automobilist niet. In plaats van meewerken zet hij het voet op het gaspedaal en scheurt er hard vandoor. Uiteraard gaan de agenten erachteraan en de daarop volgende achtervolging voert langs onder andere de ringweg en Peizerweg waarbij hoge snelheden worden gehaald en twee politieauto’s worden geramd.

Zwaargewond

Uiteindelijk vliegt de verdachte bij Hoogkerk de snelweg op waar hij spookrijdend, weer met hoge snelheid, richting Groningen klapt. Een motoragent wordt daarbij op hoge snelheid frontaal geraakt door de voortvluchtige. De agent raakt zwaargewond. „Hij heeft meerdere botbreuken en heeft enige tijd in de berm gelegen. Er was namelijk niemand die het ongeluk zag gebeuren. Pas later trof een automobilist hem aan die zich over hem heeft ontfermd en de hulpdiensten heeft gebeld. De collega ligt nog steeds in het ziekenhuis. Meer kan ik daarover niet zeggen.”

Na de aanrijding blijft de verdachte spookrijden op de A7, waarop wordt besloten om de achtervolging vanwege veiligheidsoverwegingen te stoppen. Ongeveer een kilometer later komt de verdachte desondanks tot stilstand, waarna hij via het water vlucht naar de Eemsgolaan. Daarop heeft de politie met meerdere voertuigen het gebied afgesloten en ondersteunde de politiehelikopter vanuit de lucht. Rond 01.20 uur zag een agent de verdachte fietsen op het Hoendiep.

Vluchten op een kinderfiets

De verdachte weigerde aanwijzingen op te volgen van de agenten, waarop één van hen een aantal niet-gerichte waarschuwingsschoten heeft gelost. Hierop gaf de verdachte zich over en kon worden aangehouden. Op het politiebureau weigerde de verdachte een bloedproef te ondergaan om te bepalen of hij onder invloed van verdovende middelen reed.

De politie doet vrijdag 6 januari ook nog sporenonderzoek op de plek van het ongeval. Ook de route die de verdachte heeft afgelegd wordt daarbij onderzocht. Toen de agenten hem signaleerden op het Hoendiep, fietste hij op een kinderfiets die hij waarschijnlijk gestolen heeft in de wijk Buitenhof. Het gaat om een mintkleurige/paarse kinderfiets van het merk Gazelle. Voorop de fiets zit een roze mandje. Bent u de eigenaar van deze fiets of weet u waar hij thuishoort? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.