Meerdere schepen crashen dankzij dikke woei in Eemshaven, waaronder veerdienst naar Noorwegen

Foto van Johan van Dijk

Het zijn niet de makkelijkste weken voor de Holland Norway Line. De veerdienst kwam de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws omdat afvaarten op het laatste moment werden geannuleerd of omdat schepen veel te vroeg of juist te laat aankwamen. Vandaag wordt daar nog een schepje bovenop gedaan.

De Romantika, de boot die wordt ingezet voor de veerdienst, is in de Eemshaven namelijk hardhandig in aanraking gekomen met meerdere andere schepen aan de kade. Die lagen er al en worden gebruikt voor vervoer tussen de windmolenparken op zee en de Eemshaven. De Romantika wilde daar ook aanleggen en net op dat moment sloeg een windvlaag met windkracht 12 toe.

Ging mis met de boeien


Gevolg: botsing in de haven. Waarbij meerdere schepen behoorlijk beschadigd raakten. Twee daarvan liggen nog aan de kade waar het gebeurde. De Romantika is, zwaar gehavend volgens omstanders, naar een ander deel van de haven gesleept.

Een getuige meldt dat het misging met de boeien.. „Het schip knapte los van de trossen, heeft vervolgens een bunkerboot geraakt en deze tegen de andere schepen gedrukt. De Romantika is daarna direct naar de Julianahaven gebracht, volgens deze zeelui is de laadklep aan diggelen.”

Annebel, woordvoerder van de Holland Norway Line, bevestigt dat er een ongeluk is geweest. „Dankzij een harde windstoot ging het mis.”

Later meer.