Mercado is bijna klaar! Ziet er vet uit. Maar er komt geen overdekte markt

Mercado is bijna klaar. Foto: Peter Wassing

De afgelopen 2,5 jaar werd er druk gebouwd aan een nieuw complex: Mercado, een markthal met appartementen in de Rode Weeshuisstraat, achter de voormalige V&D. Het pand is bijna klaar, en ziet er al heel schier uit. Wel een beetje jammer dat die markthal er helemaal niet komt.

Mercado, met z’n enorme glazen puien, grote daktuinen en terrassen vol beplanting, is een gebouw met internationale allure. Vergelijkbaar met chique en moderne complexen in Londen en New York, zeggen de ontwerpers. Daar betaal je dan ook voor: de appartementen, 41 in totaal, kosten tussen de 450.000 en 1,3 miljoen euro.

Mercado wordt geen mercado

Toch is Mercado er voor iedereen. Althans, de begane grond. Daar zou een grote markthal komen, met een bakker, een slager, een zuivelwinkel, een visboer en een groenteboer, et cetera. Een soort overdekte markt. Leek ons tof. Dit hebben we immers nog niet in Grunn. Maar er komt geen markthal, lezen we in dvhn . Het blijkt niet mogelijk ondernemers te vinden die hier hun spul willen verkopen.

En dat terwijl ‘wonen boven een dagelijkse lokale versmarkt’ juist als winning punt werd neergezet op Funda. Check Stalstraat 86 , bijvoorbeeld. Die nog te koop staat voor 1,3 miljoen.

Foodhal komt er ook niet, wel meer horeca

Jammer voor Stad. Want in Merckt, dat andere supernieuwe markante pand aan de Grote Markt, werd ook al een streep door de vetste plannen gezet. Daar zou een foodhal komen. Maar niet dus. Wat wel? Horeca. Daar schreven we eerder dit artikel over.

Ook in de markthal van Mercado komt horeca. En dus dreigt het allemaal weer meer van hetzelfde te worden.

Rode Weeshuisstraat hoe dan ook opgeknapt

Goed. Neemt niet weg dat dit deel van de stad straks aardig is opgeknapt. Het was altijd een troosteloze bedoening achter de oude V&D. Een dood stukje centrum, waar niemand graag kwam. Maar de Rode Weeshuisstraat, tussen de Oude Ebbingestraat en de Oude Boteringestraat in, belooft een heerlijk flaneerstraatje te worden. Waar Mercado dat geen mercado is, ongetwijfeld voor leven in de brouwerij zal zorgen.