Met de trein van de Suikerzijde naar de Euroborg: kan straks! Rijk trekt er 89 miljoen voor uit

Impressie van de Suikerzijderoute. Afbeelding: gemeente Groningen

De Suikerzijde, het nieuwe stadsdeel dat op het Suikerunieterrein wordt gebouwd, krijgt een spiksplinternieuw trein- en busstation. Het rijk trekt er 89 + 9 miljoen euro voor uit.

Het grootste bedrag, 89 miljoen, wordt in een treinstation gepompt. De 9 miljoen is voor een busstation, waar de gemeente zelf ook nog 46 miljoen in steekt.

De gemeente wil van De Suikerzijde een autoluwe wijk maken, dus een station is meer dan welkom. Voor veel woningen is straks helemaal geen ruimte om een dikke bolide voor de deur te parkeren. Met ‘t ov’tje dan maar! Ook mooi is dat je je straks gewoon met de trein door de stad kunt bewegen. Woon je in De Suikerzijde? Kun je met de trein naar de Euroborg.

De bouw van De Suikerzijde begint naar verwachting in 2024.

80 miljoen voor westelijk deel van Stad

In totaal mocht het ministerie van Infrastructuur 7,5 miljard euro verdelen over Nederland, bedoeld om nieuwe woonwijken goed bereikbaar te maken. De gemeente Groningen vroeg om 274 miljoen euro, maar dit vindt t rijk voor nu nog net eem te gek. Wel is er nog 80 miljoen gereserveerd voor de aanpak van het westelijk deel van Stad. Dat geldt komt vrij, zodra onderzocht is welke aanpak hier de beste is: de westelijke ringweg aanpakken, of een rondweg via Hoogkerk aanleggen.

4 miljoen voor project Lelylijn

Ook voor het project Lelylijn komt geld vrij: 4 miljoen. Dat is niet voor de aanleg van de Lelylijn zelf, maar voor de helft van de kosten die het projectbureau maakt. De andere helft moet worden opgehoest door de provincies Groningen en Friesland. De realisatie van een Lelylijn gaat nog wel eem duren, maar goed nieuws is dat het projectbureau binnenkort los gaat.