Met mooi weer wordt idee achter herinrichting Grote Markt duidelijk: "Wat een rust en sfeer"

Foto van Marco in 't Veldt

Foto van Marco in 't Veldt

De herinrichtings van de Grote Markt is nog niet helemaal klaar. Zo moeten de meeste bomen nog geplant worden, een deel van de nieuwe bestrating nog gelegd en is de fontein ook nog niet paraat. Maar beetje bij beetje worden de contouren van de verbouwde huiskamer van Stad duidelijk.

Dat viel Marco in ‘t Veld, oud-journalist van onder andere de Gezinsbode, ook op bij zijn laatste wandeling door Stad. Op Facebook meldt hij dat de uitwerking van de herinrichting van de Grote Markt met het mooie weer pas echt goed zichtbaar wordt.

Verbeterings


De stadsbussen zijn weg, de taxi’s net zo, de oude bestrating op het plein is met het bekende patroon is vervangen door een tapijt aan rode steentjes, terrassen doemen overal op en de dan zijn de bomen ook nog in aantocht. Gevolg van al die ingrepen is dat de markt nu een groot wandelgebied is. „Wat een rust en sfeer geeft dat.”

Daar heeft Marco absoluut een punt in. Het plein is nu een geheel geworden. Als een warm tapijt in de drukke binnenstad waar het heel fijn toeven is. En belangrijk, met het oog op global warming, dankzij de incoming bomen en fontein wordt het in de zomer een stukje koeler. Dat is broodnodig, want dankzij gebrek aan bomen en water is de binnenstad van Groningen een van de heetste plekken in Nederland.