Metamorfose Papengang bijna voltooid. Maandag gaan acht kunstenaars helemaal los in ’t verpauperde steegje

De Papengang in 2019.

Acht hele dikke Groningse muurkunstenaars gaan maandag tot en met woensdag los in de Papengang. Er wordt al een poos aan een metamorfose van de steeg gewerkt: er ligt bijvoorbeeld al nieuwe bestrating. En nu zijn de muren aan de beurt. Jeeehj!

Jarenlang was de Papengang een guur steegje dat je eigenlijk liever meed. Stinkend naar pis en met brakke schuttingen en ongure types. Maar aangezien het dé entree naar het Groninger uitgaanswalhalla is, moest je toch. En je wílde het ook. Want aan het einde van de steeg wacht Warhol, en de Peperstraat met al z’n schone kroegen (*Engelengeluid*). Gelukkig duurt het niet lang meer en de straat is héél erg begaanbaar, heel erg veilig, heel erg dik. Want de metamorfose is bijna voltooid.

Een einde aan veertig jaar verpaupering

Onder aanvoering van oud-nachtburgemeester Chris Garrit besloten alle betrokkenen, zoals Warhol, Dizkartes en De Zolder drie jaar geleden de straat na 40 jaar verpaupering rigoureus aan te pakken. “Het is een hele belangrijke nachtstraat”, legt Garrit uit. “Maar het verpauperde maar en er gebeurde maar niets. Wij wilden er weer een straat van maken waar mensen graag komen.”

Deze acht kunstenaars nemen de gang onder handen

Zo werd de steeg een poosje geleden al opnieuw bestraat: dat was al een hele verbetering. Maar na woensdag gaan we het pas écht merken. Acht hele goeie kunstenaars zullen hun talent loslaten in de gang. Niemand minder dan meester muurkunstenaar Klaas Lageweg, van dat vette kunstwerk naast het politiebureau, bijvoorbeeld. Maar ook toppers als Klaas Boter, Iris Kruizinga, Loes Faber, Hans Vos, Matthieu Keuter van Lewenborg en het duo Vaaf zullen hun verfkunsten laten zien.

Metamorfose deel 3: er komt ook nog een lichtkunstwerk

Maar dat is nog niet alles. Als de muurkunst klaar is, zal er ook nog een lichtkunstwerk boven de gang komen te hangen. Voor dat ontwerp zijn de initiatiefnemers de geschiedenis ingedoken. “Papen, dat waren katholieken, en het was vroeger niet echt cool om katholiek te zijn, dus die renden door die gang naar hun schuilkelder”, legt amateurhistoricus-voor-een-dag Garrit uit. “Zo is de naam voor die gang ontstaan.”

Daar wilden de initiatiefnemers iets mee. Een lichtkunstwerk maken dat modern is, maar toch refereert naar die tijd. En zodoende kwam men op het idee iets met heiligenschijn te doen. “Zo’n lichtkransje dat Jezus boven z’n hoofd heeft, weet je wel?” Een aureool, zeg moar.

Zo belooft de Papengang een heel Instagramwaardig spotje te worden. Met dikke lichtgevende kransen en hele vette kleurrijke muurkunst. En vergeet het strak bestrate vloertje niet.

Wanneer de opening is, is nog niet bekend. En mocht het volgende week gaan plenzen, dan kan ’t zijn dat de kunstenaars een weekje later in actie komen. Maar dat het snel af zal zijn, dat is zeker.