Michel heeft MS en gaat hard achteruit: stamceltherapie in Moskou laatste strohalm

Het verhaal van Michel Harkema en zijn ziekte begint in 2017. Tijdens het lopen van de avondvierdaagse met zijn dochters, viel het hemzelf en de mensen om ‘m heen op dat de Bedummer, na een tijdje gelopen te hebben, anders liep. Hij had zijn voet niet meer onder controle en kreeg een klapvoet.

Daar bleef het niet bij. “Ook het sporten ging minder goed. Ik deed met veel plezier aan survival. Met gemak slingerde ik van triangel naar triangel, maar opeens had ik weinig kracht in mijn rechterhand en viel ik er bijna uit,” vertelt Michel.

Stamceltherapie

Begin 2018 volgde na verslechtering van zijn fysieke gesteldheid na een MRI-scan de diagnose MS, een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Bij iemand met de ziekte wordt door nog onbekende oorzaak het eigen afweersysteem (immuunsysteem) geactiveerd waarbij de afweercellen de beschermlaag (myeline) afbreekt. Uiteindelijk gevolg is dat boodschappen uit het centrale zenuwstelsel niet goed aankomen bij spieren en organen. Dat zorgt voor klachten als uitvalsverschijnselen en extreme vermoeidheid.

Voor MS is nog geen definitieve medische oplossing. Ondanks een nieuw middel merkt Michel dan ook dat hij de laatste maanden steeds harder achteruit gaat. De Groninger blijft echter strijdbaar.

“Na weer een zoektocht op het internet, kwam ik er achter dat de enige mogelijkheid om mijn MS te stoppen een stamceltherapie is. De stamceltherapie bij MS zit in Nederland nog in de studiefase en wordt daarom in Nederland nog niet toegepast. Het kan nog jaren duren voordat deze behandeling hier toegepast kan worden. Omdat ik merkbaar achteruit ga, is het voor mij geen optie om hierop te wachten.”

‘Goede resultaten in Moskou’

Dit betekent echter wel Michel naar het buitenland zal moeten voor een behandeling. “Meerdere specialisten in Nederland die ik heb gesproken gaven aan in mijn situatie hetzelfde te hebben gedaan en raadden mij aan om naar Moskou te gaan. Vele Nederlanders met MS zijn mij al voor gegaan. Ik heb met verschillende MS patiënten die een stamceltherapie hebben ondergaan gesproken en zij vertelden mij over de goede resultaten en wensten dat zij het eerder hadden gedaan. 28 maart 2022 kan ik met mijn behandeling beginnen in Moskou.”

Helaas vergoedt de ziektekostenverzekering de behandeling van Michel niet en is hij afhankelijk van donaties. Vrienden en familie zetten al vele acties op. Inmiddels staat te teller op iets meer dan 45.000 euro, maar om de behandeling te starten is er €60.000 nodig. Klikkerdeklik om te doneren!

Een paar weken geleden spraken de collega’s van OOG nog met Michel: