Moe van alle mensen die de horror in Oekraïne op een hoop gooien met armoede hier

Foto van Patrick in 't Haar. Bewerking door Sikkom

Foto van Patrick in 't Haar. Bewerking door Sikkom

„Deden ze hun best maar wat meer voor de naaste mensen hier in Nederland. Honderden gezinnen zitten door die gekken in Den Haag in de problemen”, pent Betsy Flower boos onder een artikel op de Facebookpagina van Leeuwarder Courant. Het stukkie gaat over de actie van LC en Dagblad van het Noorden voor Oekraïne. Betsy haar profiel hangt vol met vlaggen op de kop, quatsch over vaccins en leuzen zoals ‘ik prik het niet!’ en ‘steun onze boeren’.

De kranten zamelen met succes geld en goederen in en besteden extra aandacht aan de situatie in het land dat wordt verwoest door Poetin. De actie is vlak voor kerst begonnen, loopt nog eem door en vandaag was de grote inzameldag voor spullen in Emmen, Groningen en Leeuwarden. Resultaat: meerdere vrachtwagens vol noodzakelijke goederen, van dekens tot kachels. En bijna 250.000 euro op de teller van de crowdfundings .

„Iedereen leeft in onzekerheid”

Dondersmooi en overweldigend, vindt Patrick van ‘t Haar, journalist bij LC. Hij is voor zijn werk het afgelopen jaar twee keer naar de grens afgereisd en heeft twee keer een paar weken in Oekraïne gebivakkeerd. De laatste keer was eind oktober. „Dat was in de week dat de eerste grote raketaanval was op de elektriciteitsvoorzieningen. Stroomuitval was voor het eerst een dagelijks ritueel. We zaten vaak in het donker met alleen wat kaarslicht. Dat klinkt romantisch, maar is het absoluut niet. Het hele leven wordt een schema gebaseerd op wanneer er elektriciteit is. Ik sliep bijvoorbeeld op een elektrisch luchtbed dat langzaam leegliep. Elke keer als er stroom was, blies ik het bed op. Het was namelijk nooit zeker wanneer dat er weer zou zijn.”

Maar dat is slechts ongemak. Wat hem het meeste bijblijft is de knagende onzekerheid, het constant sluimerende gevaar en de scheur die de oorlog veroorzaakt binnen families. „Ik zat daar met twee vrouwen, drie mannen en wat kinderen. Een familielid van hen woont in bezet gebied en daar was geen contact meer mee mogelijk. Olek, een van de mannen, komt uit Donetsk, waar de oorlog in alle hevigheid woedt, en zijn familie zit er nog en kan geen kant op. Zo heeft iedereen een aangrijpend verhaal en iedereen leeft in onzekerheid.”

„Dan ga je naar de oertijd, zonder de ervaring van de oertijd”


Wat ook niet meer van het netvlies verdwijnt zijn de gruwelijke littekens in dorpen, steden, buurten en straten. Via social media deelde Patrick tijdens zijn reizen foto’s, herinneringen en anekdotes van de horror. Schuilen in de metro voor weer een raketaanval waarbij burgerdoelen niet worden ontzien. Een kapotgeschoten voetbalstadion passeert. Verwoeste huizen bij de vleet. Een opgeblazen brug met daarnaast een kerkhof vol uitgebrande auto’s.

Gruwelijk, maar belangrijk om te zien. Want het ergste moet nog komen en het maakt duidelijk dat hulp hard nodig is. „Het gaat straks echt vriezen. Wekenlang temperaturen van -15”, waarschuwt Patrick. „Vandaag zijn weer honderd raketten afgeschoten op Oekraïne. Ik weet niet hoeveel uiteindelijk zijn neergekomen, ik was vandaag te druk met de hulpactie, maar die vliegen altijd richting elektriciteitscentrales. Als Kiev daardoor in de winter lange tijd zonder stroom en daarmee zonder gas en water komt te zitten, ontstaat een enorme humanitaire ramp. Alles gaat dan kapot. Dan ga je terug naar de oertijd zonder de ervaring en kunde van de oertijd. Daarnaast ontstaat een vluchtelingenstroom van een miljoen mensen. Dat heeft enorme impact, niet voor te stellen. Nederland piept, zucht en kraakt nu al onder de instroom.”

Help!

Daarom dus helpen. Dekens harken. Kachels sprokkelen. Geld inzamelen en daarvoor bijvoorbeeld generatoren kopen. „Met een kleine kun je al een appartement leefbaarder maken. We zijn ook bezig met een grote generator voor een ziekenhuis. Die kost enorm veel geld, maar met de bedragen die we nu binnenhalen moet dat lukken.”

Vanwege de rechtstreekse contacten, die Patrick het afgelopen jaar heeft opgedaan, weet hij zeker dat het geld en de goederen op de juiste plek terechtkomen. „Ik breng zelf komende donderdag een deel van de spullen, dus die lading komt sowieso goed. Verder doen de mensen, die helpen met de inzamelingsactie, dit wekelijks vanuit het Noorden. Ze hebben het netwerk, weten wat ze doen en waar het naartoe gaat. Ik ben ook in die Oekraïense centra geweest. Daar werken vrijwilligers die zelf slachtoffer zijn van de oorlog. Ze zijn hun huis of familieleden kwijt en doen dit om anderen te laten overleven. De spullen komen goed terecht.”

NSB-praktijken van het WEF-krantje


Over de knaken heeft de journalist ook nul zorgen. „We werken samen met stichtingen die actief zijn in Oekraïne en maken strikte afspraken. Zoals: als wij geld spenderen voor het opknappen van een complex, dan willen we weten wat het gaat kosten en wanneer het af is. Daar willen we dan ook de bewijzen van zien. Dat gaat met die generator voor het ziekenhuis net zo.”

Broodnodig dus, die hulp. En totaal niet te vergelijken met de armoede in Nederland,. hoe schrijnend die ook is. Toch doen mensen dat in de reacties. ‘Waarom geen actie voor eigen volk?’, roepen velen. Sommigen gaan nog een stukje verder door de actie weg te zetten als verraad. NSB-praktijken om geld en goederen te doneren ten gunste van de oorlog terwijl in Groningen een rij voor de Voedselbank staat. Typisch iets voor een propagandakrant van het WEF. Gelukkig zullen ooit alle verantwoordelijken, waaronder de journalisten die hieraan meewerken, voor het tribunaal verschijnen. En lui die doneren moeten ze ook het land uittrappen. In die geest.

Mag ik eem wat zeggen?

Tegen al die mensen wil ik graag wat zeggen. Wat let jullie om zelf een actie op te zetten voor minderbedeelden in Nederland? Daar hebben die mensen veel meer aan dan dat jullie je tijd verdoen aan afgeven op deze actie: een goed doel waar je nul last van hebt, dat je niks kost en waar mensen in (niet voor te stellen) hoge nood mee worden geholpen.

Armoede in Nederland is erg. Daar moeten we oog voor hebben en wat aan doen. Dvhn, LC en wij schrijven daar dan ook erg regelmatig over, inclusief artikelen die gaan over acties om het leed te verzachten. Sterker: als je iets moois hebt bedacht, stuur ons een berichtje! Besteden wij daar ook aandacht aan. Maar ga niet de problemen hier op één hoop gooien met de ellende die wordt uitgestort over miljoenen onschuldige mensen in Oekraïne. Dat doet geen recht aan de armen hier, noch aan het lot van de Oekraïners. Integendeel. Het is stuitend en etaleert een groot gebrek aan inlevingsvermogen en realiteitsbesef.

Ja, dat mag ik

Opvallend is dat veel mensen die boos worden ook ziedend zijn over het coronabeleid, de plannen voor stikstof en de maatregelen tegen en waarschuwingen voor global warming. Ze trekken de wetenschap in twijfel, ontkennen feiten en paraderen op nepnieuws. Alles wordt aangegrepen om de realiteit niet onder ogen te zien, om weg te lopen voor de eigen verantwoordelijkheid en een kleine aanpassing in het eigen leven. Afgaande de inhoud van veel profielen die zo ageren heeft rede weinig zin meer. „Misschien helpt bidden nog”, zou Gert-Jan Segers zeggen. Toch probeer ik nog wat voer voor de gedachten mee te geven.

Het kan toch niet zo zijn dat alles een leugen is? Dat coronazieken en nabestaanden jokken over de gevolgen van het virus. Dat miljoenen artsen en verplegers mondiaal een nepshow opvoeren en daarmee hun buren, ouders, broers, zussen, schoolmaten en kroeggabbers verneuken? Dat de wetenschap, die de ons zo ongelooflijk veel goeds heeft gebracht ( denk bijvoorbeeld aan de unieke hart- en levertransplantatie in het UMCG ), er nu op uit is om de mensheid naar hel en verdoemenis te leiden? Ze doen niet anders dan het leven proberen te rekken van iedereen die een beroep doet op het ziekenhuis.

Er is geen grote leugen

Het kan toch ook niet zo zijn dat journalisten, bestuurders, politici over de hele wereld, van China tot Rusland en van Luxemburg tot Amerika, samenwerken aan de grote coronaleugen om jouw leven kapot te maken? En dat nu ook nog al die miljoenen vluchtende Oekraïners jokkebrokken over wat hen overkomt? Dat vrouwen met kinderen huis en haard hebben verlaten voor een leventje in een aftandse hotelkamer in een verlept en leegstaand Harens hotel op duizenden kilometers van hun man en vader, die vecht aan het front?

En als het allemaal wel een grote leugen is. Hoe kan het dan dat alle achterliggende en hoogst geheime plannen tot in detail op de stoep liggen van kanalen als NineforNews, DeLangeMars en meer van zulks? Hoe kan onze vreselijk incompetente regering dit allemaal snode uitvoert. Niks lukt Den Haag de laatste jaren. Zelfs excuses aanbieden niet. En dan zou Rutte wel in staat zijn om de nieuwe wereldorde in het geniep uit te rollen?

Hoe dan?


Denk eem na. Dat kan helemaal niet. En als dit allemaal te ingewikkeld wordt (kan hè, het zijn gecompliceerde tijden) waardoor het eenvoudiger is om de schuld te geven aan groot en kwaadwillend complot: laat dan het denken over aan de mensen die er iets meer verstand van hebben. Je gaat toch ook naar de tandarts bij kiespijn in plaats van jezelf opereren aan de hand van een YouTube-filmpje? Waarom zou de tandarts je beter maken en helpen als die onderdeel is van de wetenschappelijke gezondheidselite die alles van je af wil pakken? Waarom zou het UMCG in coronatijd werken aan een stiekem plan om de bevolking te decimeren terwijl er dagelijks juist levens worden gered met dank aan het voortschrijdende inzicht van de wetenschap?

Als er iets niet klopt, is het jullie bizarre gedachtegang.

Treurig geworden van dit relaas en de reacties van de medemens op social media? Tipje van Patrick: lees de reacties op de crowdfundingspagina . Daar word je warm van. Nog warmer word je van een euro of twee doneren.

Lees hier meer over de actie van LC en Dvhn