Mweeeeh: Magazijn de Klomp stopt ermee. Daarmee gaat een icoon uit 1932 verloren

Eigenaresse Annelies Barto in Magazijn de Klomp

Eigenaresse Annelies Barto in Magazijn de Klomp

Magazijn de Klomp aan de Spilsluizen is meer dan een begrip. De winkel in huishoudelijke artikelen bestaat al sinds 1932 en is geliefd bij vele Stadjers. Maar dat is helaas niet meer genoeg om van te leven. Zaterdag 31 december is de laatste dat dat de beroemde zaak de deuren opent.

Daarmee komt een einde aan 90 jaar geschiedenis. En wat voor geschiedenis. De Klomp heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Was erbij toen iets verderop de Grote Markt volledig aan gort werd geschoten. De opkomst van de radio, tv, telefoon en auto, De Klomp maakte het allemaal mee. De evolutie die internet losmaakte, het Magazijn zat er middenin.

Het bedrijf was er tijdens de Koude Oorlog en maakt nu de oorlog in Oekraïne mee en de wereldwijde spanningen die daaruit voortvloeien. Koningin Wilhelmina, Juliana, Beatrix en nu koning Willem Alexander zijn de revue gepasseerd. De macht van tientallen verschillende kabinetten en regeringsleiders meegemaakt; van Ruijs de Beerenbrouck tot Rutte. Nieuwe wijken als Beijum, Lewenborg, Korrewegwijk, Ulgersmaborg, Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd etc zien ontplooien. En Groningen zien groeien van 100.000 inwoners naar 234.000. Wat een geschiedenis.

Met Magazijn de Klomp gaat veel meer verloren dan een winkel

En wat spijtig dat Magazijn de Klomp verdwijnt. Want het is meer dan zomaar een winkeltje. Het is een wandeling terug in de tijd. Een klein museumpje. Er is verrekte weinig veranderd de afgelopen 90 jaar. In april van dit jaar wordt duidelijk dat De Klomp het moeilijk heeft. Corona, stijgende lasten, exploderende energieprijzen zijn daar debet aan. Maar van opgeven wil eigenaresse Annelies dan nog niet weten. Acht maanden later valt helaas het doek alsnog. Dat maakt Magazijn de Klomp zojuist bekend op Facebook.

In april bezochten we Magazijn de Klomp voor onze rubriek Eem noar. Kun je hier lezen om nog eem wat herinnerings op te halen. Ook een (beter) idee: bezoek de winkel. Kan nog eem. En dat doet eigenaresse Annelies vast goed. Volgens de post op Facebook heeft ze het er namelijk moeilijk mee.