Mweh: Koningsdag en -nacht worden koud en guur met her en der een spat regen

Kingsland 2022 in het Stadspark in Groningen

Kingsland 2022 in het Stadspark in Groningen Foto: Corné Sparidaens

Global warming is kut. Daar gaat de aarde van naar de kloten. Maar er zijn van die dagen dat het goed uit kan komen. Koningsdag en -nacht wordt bijvoorbeeld een stuk leuker met aangename temperaturen en droog weer. Maar juist als het nodig is, laat global warming zich niet zien. Koningsdag en -nacht worden koud, wisselvallig en druilerig.

Dat verwacht althans Jannes Wiersema, een van onze meest favoriete amateurweermannen omdat hij het vaak bij het juiste eind heeft en de brut eerder in kaart brengt dan menig betaalde weerkundige, Google of Harma Boer. Voor koningsdag deelt Jannes zojuist de verwachting op Facebook gedeeld, bijster vrolijk is die niet. Jannes verwacht dat de dag niet helemaal droog, zonnig en aangenaam verloopt. „Het is aanhoudend wisselvallig en vrij koel.”

Koningsdag 2023-starterspack

Om het nog iets concreter te maken: overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 7 en ‘s nachts wordt het helemaal bibberen met 2 graden als minimumtemperatuur. Zonde voor een van de mooiste feestjes van het jaar. Dat wordt dus niet hossen in de stralende zon met klotsende oksels. Maar regenpakje mee, thermo-ondergoed aan, watervaste oranjeschmink fiksen en veel drinken om warm te blijven.