Mysterieuze wandelende pc heet 'Qwerty' en doet dit 'om mensen blij te maken'

Qwerty met z'n vriend, die ook een logo voor 'm heeft gemaakt.

Sinds enkele maanden loopt er een figuur door de stad met een gigantische monitor om z’n hoofd. Wandelende pc-man, doopten we hem. Onlangs vroegen we of iemand hem kent. Het bleef bijzonder stil, maar inmiddels heeft een bekende zich bij ons gemeld. De wandelende pc heet ‘Qwerty’ en wil mensen blij maken.

We zeggen pc-man, omdat het om een man-figuur gaat. Dat bleek al heel snel na de oproep : iemand vertelde dat de wandelende pc een keer z’n monitor had afgezet in de Aldi hier in Stad, toen ‘ie door mensen werd aangesproken. Dat was een beetje een spannende situatie geweest, omdat het leek alsof de monitor een wapen bij zich droeg. Was niet zo, en hij droeg het scherm ‘om mensen een lach op het gezicht te toveren’, zo had hij verteld.

Verder dan deze informatie kwamen we niet. Totdat we vorige week met ene prinses Pipi in contact werden gebracht. Zij zou de man achter het beeldscherm-hoofd kennen. Zijn naam: QwertyPc_Game17.

Een onschuldige manier om mensen op te vrolijken

Inmiddels appen we al een poosje met prinses Pipi, die als een soort woordvoerder van Qwerty optreedt. Want Qwerty zelf is nogal overdonderd door alle aandacht, zo blijkt. „Hij is ontzettend bescheiden, en kan haast niet geloven dat er interesse is in zijn karakter.”

Hij doet dit, zo laat hij via Pipi aan ons weten, „voor zijn plezier en om andere mensen blij te maken.” Het begon allemaal als een grap, weet zij, en omdat er zoveel positieve reacties op kwamen, ging hij ermee door. „Zie het als een onschuldige manier om mensen op te vrolijken in deze barre tijden.”

Qwerty is trouwens een indeling van toetsen op het computertoetsenbord, waarvan de eerste rij letters (gerekend van linksboven) begint met de q, w, e, r, t, en y.

Qwerty: een icoon onder de nerds

Afgelopen vrijdag werd Qwerty weer gespot op het station in Stad: op social media doken allerlei fotootjes op. „Hij is vrijdag bij mij op bezoek geweest”, reageert Pipi, als we haar inlichten. En ze stuurt bewijs: een foto van haar zoontje, met Qwerty.

Qwerty beweegt zich volgens Pipi door het hele land. Het lijkt er dan ook op, dat hij niet in Groningen woont, maar dat hij Stad af en toe bezoekt. Wellicht om zijn (game)vriend hier op de foto op te zoeken? Dat zou kunnen verklaren waarom hij zo vaak op het station, of in de bus wordt gespot.

Het logo van Qwerty is ook gemaakt door het zoontje van Pipi. Dat heeft hij gedaan „omdat hij hem supercool vindt”. „Hij wordt hier gezien als een icoon onder de nerds.”

Qwerty gaat ons nog vaker verrassen

Heel veel meer wil Qwerty niet kwijt. Hij wil het mysterie rond zijn persoon laten bestaan. Dat doet hij extreem goed, door via Pipi te laten weten „dat we binnenkort meer van hem gaan zien”. „Qwerty heeft namelijk meerdere talenten”, schrijft zij op whatsapp. „Één daarvan zal hij binnenkort aan de wereld laten zien.”

We zijn dondersbenieuwd, Qwerty. We kunnen inderdaad wel een beetje vrolijkheid gebruiken:).