Nice! De wanden van het nieuwe viaduct in Stadspark hebben toffe fotografische afbeeldingen

Foto van Ramon van Marwijk

Foto van Ramon van Marwijk

De nieuwe ringweg en alle verbouwings zijn niet alleen mooi voor de automobilist. Ook wandelaars en fietsers krijgen onder verschillende viaducten een mooi stukje kunst en Groninger geschiedenis voorgeschoteld.

Zo is het viaduct van de Europaweg onder de Zuidelijke Ringweg voorzien van een enorme plaat van de bekerfinale die FC Groningen won van fotograaf Andy Zuidema. En daar blijft het niet bij. Ook het viaduct onder de Westelijke Ringweg in het Stadspark wordt met dezelfde techniek voorzien van prachtige afbeeldingen. Ter duiding heeft Ramon van Marwijk er een draadje aan besteed op Twitter.

Knipoog naar de geschiedenis van Stadspark

Ramon meldt dat op de ene zijde een plaat is te zien van de Draverij Eerste Klasse op de nabijgelegen Drafbaan geschoten in mei 1935. Op de andere wand zie je deze meiden: klaar voor de start van de 1500 meter prestatietocht in de grote vijver van het Stadspark op 31 augustus 1952.

Daarnaast weet de Groninger ook nog welke techniek is gebruikt om de foto’s op de wanden aan te brengen. „Deze techniek om foto’s in beton te krijgen heet vectogramm. Deze gepatenteerde frees-techniek werd eind jaren ‘90 ontwikkeld door de Duitser Thomas Poth waarbij een foto wordt omgezet in grijstinten en daarna uitvergroot tot een patroon van dikke en dunne lijnen.”