Nieuwe oprit Zuidelijke Ring vanaf Bornholmstraat geopend. Inclusief gevaarlijk punt voor fietsers

Vooraan zie je nog een stukje van het fietspad. Foto van Patrick Wind

Vooraan zie je nog een stukje van het fietspad. Foto van Patrick Wind

Beetje bij beetje krijgt de nieuwe Zuidelijke Ringweg meer vorm. Mag ook wel na zoveel jaar klussen, maar het is dan ook een monsterklus van formaat waar het einde nog niet van in zicht is. Behalve ter hoogte van de Bornholmstraat en Europaweg. Daar zijn recent en vandaag de nieuwe op- en afritten geopend.

De situatie ter plekke is voor menig Stadjer en Ommelander onherkenbaar veranderd. Het is een stuk beter, overzichtelijker en grootstedelijker geworden. Zo ook de oprit vanaf de Bornholmstraat naar de Zuidelijke Ringweg richting Julianaplein. Daar ligt een lap zeer gelikt asfalt en er is een viaduct waar auto’s onderdoor moeten (daarboven loopt de afrit van de Zuidelijke Ringweg uit de richting Lewenborg naar Europaweg richting centrum).

Gevaarlijk

Ding is alleen: er loopt daar ook een druk fietspad met fietsers die vanuit Stad richting de industrieparken, Hunzezoom, achterliggende dorpen zoals Hoogezand en Harkstede en andersom gaan. Zeker in de spits is dat een druk fietspad. En precies dat pad doorklieft de oprit naar de Zuidelijke Ringweg. Sterker: precies voor het bordje dat de autoweg begint kruist het fietspad de oprit. Dus net op moment dat automobilisten ‘gas erop’ denken, kan er zomaar een fietser komen.

Niet dat de fietser voorrang heeft. De haaientanden maken heel duidelijk dat automobilisten het recht op voorrang hebben. Maar we kennen allemaal de mentaliteit van fietsers in Stad. Die nemen gewoon voorrang. Het ging vanochtend dan ook al een paar keer bijna mis, aldus 112-journalist Patrick Wind. „Twee fietsers wilden snel voor een vrachtwagen langs, dat ging net goed.” Het is dus wachten tot het daar echt een keer verkeerd gaat.