Niko's Corner en Mojo Burgers zijn foetsie. Wat zijn de blauwe enveloppen op de deurmat

Niko's Corner aan de Parkweg. Foto van Willem Groeneveld

Niko's Corner aan de Parkweg. Foto van Willem Groeneveld

De hele toko is leeg getrokken. Er ligt geen drupje mayonaise of frituurvet meer op de vloer en er staat geen meubel meer in de zaak. Het enige dat de ruimte vult is de deurmat met daarop een lading enveloppen van de Belastingdienst.

Drie weken geleden krijgen we een mailtje dat cafetaria Niko’s Corner plotseling is gesloten. Van de ene op de andere dag zonder enige aankondiging. Ook het aangrenzende Mojo Burgers is plots opgedoekt, meldt de mailer. Dat wekt interesse, want menigmaal zijn de vreetschuren onderwerp van artikelen geweest op Sikkom. En niet vanwege de haute cuisine.

Beetje sjoemelen en zo

Het eerste stuk over Niko’s Corner verschijnt in 2019. Thuisbezorgd zegt het restaurant extra in de gaten te houden nadat wij duidelijk maakten dat er wordt gesjoemeld. Niet met paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees, maar vanuit één keuken bedienden ze meerdere restaurants op het bezorgplatform. Dat mag niet, want daarmee wordt de concurrentie oneigenlijk weggedrukt en de klanten wordt een loer voor ogen gedraaid.

Dat zat zo: op Thuisbezorgd leken Mojo’s Burger en Niko’s twee verschillende restaurants. Wel voerden ze vrijwel dezelfde menukaart met her en der kleine verschillen in de prijs. In praktijk was het gewoon hetzelfde . De bedrijven zaten in een pand, hadden dezelfde eigenaar en werkten vanuit één keuken met hetzelfde personeel. Maar zo stonden ze wel twee keer op Thuisbezorgd in plaats van één keer. Dat foefje flikte eigenaar Balal Anjum Awan ook bij De Wachtkamer. De bekende en beruchte vreetschuur aan de Bedumerweg bediende vanuit de vervallen keuken ook kiptent Casa Nostra op Thuisbezorgd.

Inval politie en belastingdienst

Sindsdien hebben we vaker aandacht gehad voor de restaurants. Zo vallen de politie, belastingdienst, gemeente en inspectie werkgelegenheid in maart 2021 binnen bij De Wachtkamer en Niko’s . Daarnaast halen de zaken de media omdat er nog meer invallen zijn geweest, de stroom werd afgesloten en begin dit jaar was De Wachtkamer plots gesloten om nooit meer open te gaan. Dat lot ondergaan Niko’s Corner en Mojo Burgers nu ook.

Hoewel volgens de KvK beide bedrijven nog actief zijn, is daar in praktijk dus niks van te merken. De website is on hold, de zaken zijn leeg en de belastingdienst ligt op de mat. Het 06-nummer van de eigenaar wordt al weken niet opgenomen en op zijn privéadres in Stad is hij ook al tijden niet gesignaleerd. En net als in de zaak ligt daar een stapel enveloppen op deurmat. Het schuurtje is ramvol gepropt op een manier die grote haast doet vermoeden. Helaas kan de gemeente ons ook niet verder helpen. Volgens de woordvoerder heeft het stadhuis in ieder geval niks met de sluiting te maken.