Noorden wijzigt plan en gaat meer testen: “Andere situatie dan in ’t Zuiden”

Microbioloog Alex Friedrich bij RTV Noord

Microbioloog Alex Friedrich bij RTV Noord

<a href="https://www.rug.nl/aletta/blog/covid-19-response-wordt-wakker-en-wees-snel-19-03-2020?fbclid=IwAR0J5NT9GkN082iypJCLjLkZto1hfFQi3HmQRHqU5tR-yKw78unJ0qv0-Ow" target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label="Op de website van de RUG (opens in a new tab)">Op de website van de RUG</a> is vandaag een goed interview met prof. dr. Alex Friedrich verschenen. De microbioloog kondigt daarin een Noordelijke koerswijziging aan. &#8220;We gaan veel meer testen op corona.&#8221;

De hoop is dat verregaande maatregelen als sociaal afstand nemen en sluiten van scholen en universiteiten voor het Noorden op tijd kwamen. Daarom wordt in de Noordelijke provincies nu voor een andere aanpak gekozen. Friedrich: “We kiezen nu voor de strategie ‘ search and contain ‘. Met deze aanpak willen we alle casussen opsporen, contacten en thuis laten blijven. Vanaf woensdag 18 maart gaan we meer testen.”

Meer testen in het Noorden

Vorige week was dit nog niet aan de orde, legt Friedrich uit. “Toen was het nog ‘we laten het los’ omdat het zuiden dat ook deed. Maar in het Noorden is de situatie anders, dus dat moeten we niet doen. Ik ga ervan uit dat wij zeker drie tot vijf keer meer testen per inwoner dan in het Zuiden. Wij zien ook niet alle casussen, maar we testen meer dus zijn de getallen betrouwbaarder.” De tetst worden vooral toegepast op mensen in de zorg.

De hoogopgeleide medicus laat zijn licht ook nog eem schijnen over andere corona-thema’s die spelen. Zoals dat er te weinig screeningcapiciteit zou zijn in Nederland. Daar moet Friedrich niks van weten. “We zijn het land met de meeste artsen en microbiologen per inwoner in Europa. Ze zijn overal, in bijna alle ziekenhuizen. We moeten nu de capaciteit vrijmaken voor deze mensen die ons kunnen beschermen, zodat we kunnen aantonen wie besmet is. Als we stoppen met screenen zijn we blind. We kunnen die toename niet zien aankomen vanachter de dijk, je moet met jouw screening ver boven de dijk uitkijken naar wat er aankomt.”

Vergelijking met Italië

Vrees voor Italiaanse toestanden in het Noorden heeft Friedrich niet. Maar voor de rest van het land heeft ‘ie bedenkingen. “Nederland kunnen we niet vergelijken met China, maar wel met Noord-Italië. Lombardije is rijker dan veel streken in Nederland. We hebben het niet over Palermo, maar over Milaan en omgeving. Daar hebben ze duizend intensive care bedden voor tien miljoen inwoners. Dat is vergelijkbaar met Nederland, maar dan voor zeventien miljoen inwoners.”

“Toch denk ik niet dat Noord-Nederland snel zulke situaties als Italië gaat krijgen. Zuid-Nederland misschien wel, maar dat zullen we over twee, drie weken zien. Ik denk alleen dat we het geluk hebben dat we eerder hebben begrepen dat er wat aan de hand is. Italië was vier weken blind en wij maar twee weken. Wel vreest de arts dat de maatregelen tot eind april kunnen doorgaan. “Misschien dat de horeca tussendoor nog een week kan opengaan, maar ik denk dat het eerst gewoon zo doorgaat.”

Kunnen de ziekenhuizen het aan?

Verder gaat de hoogleraar in op de vrees voor te weinig beademingsbedden in Nederland. Die zorgen deelt hij. “Daarom zijn we, vooral in Noord-Nederland, aan het jagen op het virus. We proberen het zo goed mogelijk buiten de ziekenhuizen te houden en gaan er massaal tegenin. Screenen, screenen, screenen om mensen te vinden die positief zijn zodat ze thuis blijven en het niet kunnen verspreiden.”

Volg de richtlijnen en was je handen

En tot slot, een belangrijke boodschap van de prof: “Luister naar wat je opa en oma altijd zeiden: was je handen. Vaak en grondig. Je handen zijn belangrijke virus-overdragers.”

Concluderend, als we goed ons best blijven doen met sociaal afstand nemen en de andere richtlijnen scherp volgen, kunnen we in Groningen de hel voorkomen. Althans, die hoop sluimert door de woorden van de professor, die inmiddels zelf corona heeft te pakken .

Lees hier het hele interview met Friedrich.