'Nul vernielingen in de trein' en toch harde repressie van enorme politiemacht. Supporters zijn er klaar mee

Enorme politiemacht op het hoofdstation

Alsof Putin samen met Bouterse en Yvonne Coldeweijer aan het zwartrijden was in de trein naar Grunn, zoveel politie stond zondagavond op het Hoofdstation. Daar moest wel wat vreselijks zijn gebeurd onderweg naar Stad.

Het ging om een trein met ongeveer 150 FC Groningen-supporters die zwaar gedesillusioneerd uit Rotterdam kwamen waar ze FC Groningen weer eens zagen verliezen. De zoveelste zaadpot. Van de afgelopen 22 wedstrijden werden maar drie gewonnen en drie gelijkgespeeld. De rest werd allemaal verloren. Maar dat heeft geen invloed op de support. Ook in Rotterdam zat het uitvak ramvol. Want naar FC Groningen ga je niet voor oogstrelend voetbal, maar voor de ervaring. Voor een mooi dagje op pad met vrienden.

Onder invloed en vernielingen

Hoe anders was dat afgelopen zondag. Een enorme horde politie wacht de supporters op die een voor een de trein uitmoeten in Groningen. In Zwolle was dat beeld niet anders. Een wijkagent melde op Twitter dat het moest omdat de supporters er een zooitje van hadden gemaakt. De woordvoerder van de politie in Zwolle vergoelijkte het straffe opreden: „Ze waren nogal onder invloed. En er waren vernielingen gepleegd in de trein.”

Gelul, volgens de FC-supporters die op het platform Noordtribune een verklaring hebben gepubliceerd waarin ze uitgebreid stilstaan bij de gebeurtenissen. De heenreis verliep vlekkeloos. „De trein werd opgeruimd na de reis, de vuilniszakken bij de containers op het station geplaatst. Daarnaast zaten we met zoveel mogelijk mensen in een coupe zodat andere reizigers er zo weinig mogelijk last van hadden”, aldus de supporters. Dikke prima dus.

Biertje erbij, beetje zingen: zo werkt dat in supportersland

In tegenstelling tot de terugreis. Ten eerste al die deceptie van het verlies. Maar dat was ingecalculeerd met deze selectie waarin jeugdspelers beter zijn dan tig aankopen en de rest zwak, ziek of misselijk is. De reis voorloopt dan ook voorspoedig, zonder al te veel chagrijn en vooral: zonder vernielingen. Dat zeggen niet alleen de fans, dat wordt bevestigd door de NS. Er wordt wel een biertje gedronken. En voor de saamhorigheid worden liederen gezongen. Hoort erbij en er is geen ruit, noch een niersteen door gesneuveld. Groot was dan ook de verbazing over de ontvangst in Zwolle.

„Aan de overzijde van het perron zou de trein naar Groningen klaar staan, waar wij op zouden moeten overstappen”, schetst de Noordtribune de situatie. Easy peacy. Paar minuten tijd om de andere kant te bereiken. Stiekem nog eem snel een peukje roken en door naar Stad. Maar dat pakte anders uit. Omdat die gasten zelf dat keurig verwoord hebben, maar eem een screenshot uit de verklaring:

En daar blijft het dus niet bij. Ook in Groningen gaat het weer mis met opnieuw een enorme politiemacht. En wederom hebben de gasten die situatie keurig in pixels omgezet. En eerlijk van ze: uiteindelijk zijn er wel twee raampjes gesneuveld. Door de frustratie. Maar dat was pas na de ontvangst in Zwolle. Verder lijkt het politieoptreden, afgaande het relaas van de supporters, zwaar, maar dan ook zwaar overdreven. Kost de belastingbetaler zakken vol met geld. Is voer voor de mensen die vinden dat dan maar helemaal geen supporters bij voetbal moeten komen.

Ik geloof de gasten. De verklaring van de NS spreekt voor zich. En zelf vaak genoeg meegemaakt, toevallig ook bij uitwedstrijden met de trein in Rotterdam, dat de politie vol repressie ingrijpt terwijl er niks aan de hand is. Gebeurt vaker rondom voetbal. En dat steekt deze gasten. Hun onvoorwaardelijke support is het enige positieve aan FC Groningen dit en grote delen van vorig seizoen. Elke wedstrijd staan ze er weer massaal. Zingen en aanmoedigen tot de kelen schor zijn en de armen lam van het op de trommel staan. En dat elke wedstrijd zonder wanklank. Zonder explosies aan geweld. Maar wel met heel veel passie, zoals het een Groninger betaamt.