Ondanks verbouwing is plaquette op hoofdstation zichtbaar. Dat ontroert: "Mijn doodgeschoten buurman staat erop"

Zo is de plaquette toch zichtbaar. Foto: Jaspar Moulijn

Veel mensen is het misschien nog nooit opgevallen, maar op het station hangt een plaquette voor NS-medewerkers die tijdens WOII zijn omgekomen. Door de verbouwing dreigde die uit ‘t zicht te raken. Maar dankzij een noodgreep kun je ‘m nog gewoon zien.

Op een houten schutting hangt nu een grote foto van de bronzen plaquette . Een woordvoerder van de NS zegt dat de NS het belangrijk vindt om ook tijdens de verbouwing te blijven herdenken.

Machinist Willem Doornbos

Tineke Visscher-Schuurman (89) is erdoor ontroerd, vertelt ze aan dvhn . De naam van haar doodgeschoten buurman staat erop: Willem Doornbos. Hij is een van de twaalf Groningse personeelsleden van de NS die omkwam tijdens de oorlog. Dat gebeurde toen hij als machinist werd getroffen door een luchtsalvo van de geallieerden.

Blijf nadenken over de oorlog

,,Het verraste mij”, zegt Visscher-Schuurman. ,,Dat iemand zó attent is om er aan te denken. De oorlog is lang geleden. We zijn meerdere generaties verder. Heel veel mensen hebben geen weet van deze gedenksteen. En het besef wordt met de jaren alleen maar kleiner. Misschien is het een stimulans voor reizigers om na te denken over de gruwelen van de oorlog. Ik hoop het.”