"One Love" en regenboogvlag tijdens Koningsnacht gestoepkrijt op Museumbrug

Foto van Buurtvereniging A-kwartier

Foto van Buurtvereniging A-kwartier

De Museumbrug is afgelopen nacht omgetoverd tot een enorme steunbetuiging voor de LHBTQI+-gemeenschap. Er is een enorme regenboog op gestoepkrijt en daarboven staat in koeienletters ‘One Love’.

De actie is uitgevoerd door Buurtvereniging het A-kwartier. Daarmee zijn ze niet over een nacht ijs gegaan. Het idee om iets te doen richting de kwetsbare LHBTQI+-community ontstaat eerder, na de nare agressie richting medewerkers van Dorothy’s. „Misschien is het een breed gevoel dat agressie tegen hen gewoon echt niet kan”, legt de vereniging uit op hun eigen site.

Iets doen

Daarom wil de buurt, waar Dorothy’s ook in zit gevestigd, wat doen. Een vlag opgangen, met een megafoon de straat op, flyers uitdelen, een lied zingen op de markt, allerlei suggesties passeren de revue. „Allemaal leuk en aardig, maar ook kortstondig en vluchtig”, aldus de buurtvereniging. Dus wordt besloten dat het een regenboogvlag moet worden.

Rest nog een vraag: hoe? Niet op een muur. Zeker niet spuitbussen. Stoepkrijt moet het worden. Moderne stoepkrijt. „Tegenwoordig is er ook stoepkrijt dat, aangelengd met water, met een oude plantenspuit aangebracht kan worden.”

De volgende horde is stoepkrijters verzamelen. Daartoe wordt een ‘krijtappgroep’ opgezet. Vrijwilligers uit het A-kwartier melden zich en nemen familieleden mee uit Oosterpark. En er borrelen nieuwe vragen op. „Mag het wel? Wat als het blijvende schade oplevert?” Dat is allemaal niet het geval. „Stoepkrijt is vergankelijk al het geloof in heiligen. Het hecht als de belastingmoraal bij particulieren met een BV. En het is schadelijk als een NS-abonnement nemen.”

Vrolijke bedoenings

Uiteindelijk melden zich zoveel vrijwilligers dat een verkeersregelaar wordt geregeld en een safety-officer wordt aangesteld. De fotografie wordt uitbesteed, koffie en oranje tompouces gefikst. In drie dagen tijd wordt 98 keer over een weer geappt. En dan is het zover. Koningsnacht breekt aan. Van vijf tot half zes in de ochtend wordt intensief en met veel passie gekrijt.

De buurtvereniging: „De sfeer is vrolijk, op het uitgelatene af. Een passerende Litouwse gast doet graag mee. Nog ongehavende Vindicatmeisjes, schor, brak en broos, zingen ons lief toe. Rode gemeenteauto’s rijden behoedzaam over de vrij gebleven stoep. Boa’s knikken ons bemoedigend toe. Aspirant-agenten zouden ons graag meehelpen, ware het niet dat ze de marktmeters moeten inventariseren. Koen Schuilings secretaris maakt foto’s. De regenboogzebra krijgt vorm en als er krijt over is ontstaan de woorden ONE LOVE als vanzelf.”