Op deze dag in 1945 begon de bevrijding van de binnenstad via de Paterswoldseweg

De slag om Groningen. Het klinkt heftig en dat was het ook. Die slag begon op 13 april 1945. Dat was ook de dag dat de eerste Canadese strijder omkwam. Zijn naam: Fred Butterworth. Hij werd gedood in zijn Shermantank aan de Paterswoldseweg. Op de plek waar hij omkwam is nog altijd een herdenkplaat te vinden.

De gevechten in het zuiden van Stad, met name op en rond de Paterswoldseweg, liepen uit op huis-aan-huisgevechten. Overal lagen scherpschutters op de loer en daarnaast waren door SS’ers mitrailleursnesten ingericht in kelders. Overal liepen SS’ers in burger rond om op geschikte momenten ineens het vuur te openen, vaak vanaf balkons in dicht op elkaar staande huizen.

14 april 1945

Op 14 april werd na lange gevechten het zuiden van de stad veroverd. Zoals op de foto in de tweet van Joël Stoppels (projectmanager liberationroute ) te zien is. Ondanks de veranderingen door de jaren heen is de afbeelding door de tabaksfabriek van Niemeyer zeer herkenbaar. Op 14 april 1945 sneuvelden elf Canadezen.

Op 14 april 2022 is het misschien goed daar stil bij te staan. Slechts twee dagen later, op 16 april, was Groningen bevrijd. Kijkend naar de foto’s en bij het lezen van de verhalen gaan de gedachten snel naar Oekraïne. Waar ook dood en verderf gezaaid wordt. Kapotgeschoten huizen. Scherpschutters op de loer. Hoe wrang ook, laten we vandaag onze vrijheid in dankbaarheid omarmen.