Op naar een jaartje cult: 11 redenen waarom degradatie positief kan uitpakken

Sfeeractie op de Noordtribune tegen FC Emmen.

Sfeeractie op de Noordtribune tegen FC Emmen. Foto: Andy Zuidema

De dikke dame zingt nog niet en de kogel is ook niet volledig door de Groene Kathedraal, maar degradatie naar de eerste divisie lijkt voor FC Groningen onvermijdelijk. Een hard gelag, een klap in het gezicht van supporters, een sof voor Stad en Ommeland en het echec valt meerdere bestuurders, trainers en spelers zwaar aan te rekenen. Maar daarmee redden we het vege lijf niet. Daarom tien redenen waarom een jaartje Eerste Divisie misschien niet zo slecht is.

Ik probeer de knop voorzichtig om te zetten naar de Eerste Divisie. Dat doe ik al na de desastreuze week in februari waarin werd verloren van Cambuur en Volendam. Wat daarbij helpt zijn onderstaande punten.

1 - Henk Veldmate

Directeur Wouter ‘te laat’ Gudde heeft afgelopen seizoenen veel verzaakt, maar er zijn ook zaken wel goed gegaan. Zoals het aanstellen Henk Veldmate als scout. Op papier dan. In praktijk is de functie van Veldmate een stuk groter. Hij wordt betrokken bij het technisch overleg en samenstelling van de selectie komend seizoen. Dat is goed nieuws. Veldmate heeft eerder succes gehad bij Groningen, stond samen met Nijland aan de wieg van de promotie naar de Eredivisie in 2000. Verder kan Veldmate buigen op een enorm netwerk, heeft hij jaren in de keuken gekeken van Ajax, kent hij de Eerste Divisie goed en is het een echte clubman en Noorderling. En tot slot: het is een compleet ander persoon dan Mark Jan Fledderus. De club gaat van een afstandelijke en kille directeur naar een betrokken en empathisch manager.

2- Dick Lukkien

Het aanstellen van Dick Lukkien is ook een uitstekende zet geweest van Gudde. Lukkien heeft met Emmen meermalen bewezen goed voetbal te kunnen spelen in de Eerste Divisie. Hij weet hoe je moet promoveren, twee keer gedaan tenslotte, en kent de regio en de mentaliteit hier als Veendammer erg goed. Hij is een van ons. Spelers lopen weg met hem, zo roemt Virgil van Dijk in bijna elk interview de rol die Lukkien heeft betekend voor zijn loopbaan. Ook de omgang met de kritische pers gaat Lukkien een stuk beter af dan zijn voorgangers. Dennis van der Ree trapt louter open deuren en kijkt naar de lens zoals een hertje kijkt naar twee snel naderende koplampen of een dronken en handtastelijke meerderjarige corpsbal. En Wormuth zag achter elke journalist een vijand die hem kapot wilde maken, waardoor de hele selectie in een moeilijke en verlammende kramp geraakte. Dat wordt compleet anders met Lukkien. Hoe kritisch Dvhn of RTV Noord ook zijn, hij zal de journalisten altijd met respect behandelen en klaar staan voor een zinnig praatje, zelfs als de journalist hem al zes podcasts op rij naar huis praat.

Samen met vermoedelijk het hoogste spelersbudget van de Eerste Divisie heb ik er alle vertrouwen in dat Lukkien en Veldmate een elftal formeren dat voor directe promotie kan gaan.

3- Eindelijk weer scoren

FC Groningen komt verdomd moeilijk tot scoren. Niet alleen dit seizoen, al jaren weet de club amper het netje te vinden. Zo is dit seizoen nog maar 28 keer gescoord. De jaren daarvoor bleef de teller steevast rond de 40 doelpunten hangen. Bizar weinig afgezet tegen de andere teams in de competitie en een grote ergernis voor de supporters. Grote kans dat komend seizoen alles anders wordt. Heracles en Zwolle scoorden in de Eredivisie ook bar weinig, maar rijgen de doelpunten een niveautje lager aaneen. Zo staat Zwolle nu al op 87 doelpunten (vorig jaar 26) en Heracles op 91 (vorig jaar 33). Met een beetje geluk scoort FC Groningen volgend seizoen zelfs meer dan in de drie seizoenen daarvoor. Eindelijk weer juichen dus!

4- Samen naar de Grote Markt wordt een stuk toffer

Het winnen van de beker was awesome , gruwelijk en te gek. Massa’s Groningers teren er nog steeds op. Maar het was ook een pijnlijk moment. Menigeen had door dat dit het was qua hoogtepunten in de club. De Eredivisie winnen zit er niet in. En nog een keer de beker pakken is leuk, maar altijd minder indrukwekkend dan de eerste keer. Dat gevoel komt nooit meer terug. Of toch wel. De gedachten gaan naar 2000 toen Groningen via de nacompetitie en een zinderende wedstrijd in Emmen promoveerde. Een waar volksfeest barstte los. In het volgepakte uitvak, in de Veilinghallen waar duizenden de wedstrijd op groot scherm volgden en op de afgeladen Grote Markt waar de promotie door iets van 13.000 mensen werd gevierd alsof hun leven er vanaf hing. Kortom: samen naar de Grote Markt is ineens weer een heel reëel doel en is met een promotie een stuk enerverender dan na het behalen van Europees voetbal. Die explosie van vreugde is nergens mee te vergelijken.

5- Vaste speeltijd

De ene keer speelt FC Groningen zondag om 14:30, dan weer om 12:15 uur, soms zelfs om 16:45 uur of om 20:00 uur. Maar het kan ook maar zo zijn dat de FC zaterdag om 16:45 uur mag aanrukken of op vrijdagavond. Er valt geen touw aan vast te knopen en veel van die tijden blijken in praktijk onmogelijk te zijn omdat de kinder op bed moeten of omdat er zelf gevoetbald moet worden. Dat is komend seizoen anders. Het volledige programma van de Eerste Divisie wordt doorgaans om 20:00 uur vrijdagavond gespeeld. Dat is een uitstekende tijd voor voetbal. Lekker na het werk de vrijmibo inrollen en in één klap door naar het stadion, waar het veel gezelliger en luidruchtiger is dan op zondag. Want dan hangt de kater vaak als een deken over de Euroborg, op vrijdagavond zindert hetzelfde stadion van de adrenaline en alcohol. En daarna ligt het hele weekend nog aan de voeten. Ook nog een weekend dat je goed begint omdat de FC in de Eerste Divisie veel vaker wint.

6- Cult

De Eerste Divisie is cult. Ja ook kut met de jongteams van Ajax, PSV, AZ en Utrecht. Niks aan om daar op het trainingscomplex de wedstrijden af te werken. Maar de Eerste Divisie is ook Telstar, NAC en bijvoorbeeld MVV. En dat is met recht cult. Zo heb ik nog nooit een avondje NAC gedaan, ben ik nimmer bij MVV geweest en is Telstar dermate uniek en pure cult dat ik daar heel graag een keer naartoe ga. Maar langer dan een seizoen hoeft het rondje cult niet te duren. Da’s ook weer zo. Oh ja. Nog een positief punt over de Eerste Divisie: de competitie is een stuk sterker en groter dan 10 jaar geleden. Zo is het gemiddeld aantal toeschouwers bijkans geëxplodeerd van zo’n 3.000 toeschouwers naar 6 à 7.000 bezoekers. Uiteraard met dank aan NAC, De Graafschap, ADO, Willem II en nog een lading clubs dat qua fans op Eredivisieniveau acteert.

7- Meer wedstrijden voor je knaken

De Eerste Divisie bestaat uit twintig teams. Dat zijn er twee meer dan in de Eredivisie. Dat betekent dat er 38 wedstrijden zijn in plaats van 34. Dus twee extra thuis en twee extra uit. Het is nog niet bekend wat de prijs van een seizoenskaart wordt volgend seizoen, maar de kans is gezien de degradatie erg klein dat die duurder wordt dan nu. Dus dan krijg je hoe dan ook meer waard voor je geld.

8- Lang leve het schakelprogramma en RTV Noord

Niet alle wedstrijden in de Eerste Divisie worden live uitgezonden op tv. Dat is kut. Wel zitten ze allemaal in het schakelprogramma op ESPN en dat is zonder FC Groningen al een te gek programma. Met de FC erin wordt het nog een stuk spannender om te kijken. Lekker en snel switchen van wedstrijd naar wedstrijd, van een rode kaart bij De Graafschap tegen NAC naar een doelpunt bij Groningen tegen Cambuur. En er is altijd nog RTV Noord om naar te luisteren. Het liveverslag op de radio

9- Stapje terug, twee vooruit

Oké, nu wordt het schrapen naar redenen, maar we hebben nog een gevonden: een stapje achteruit, twee vooruit. Dat heeft FC Twente een aantal jaren geleden ook gedaan. De club degradeerde na een desastreus seizoen en de nodige financiële debacles. Maar na een jaar keerde Twente terug naar de Eredivisie en hoe. De club doet het beter dan sinds heel lang. Zo speelt FC Twente nu, net als vorig seizoen, voor een plek in de top 5. Degradatie kan dus ook een kickstart zijn om de boel te reorganiseren en weer op scherp te krijgen. Hopelijk volgt FC Groningen dat voorbeeld.

10- Meer plek in het stadion

Nu is het soms stressen in het stadion. Is je stoeltje niet bezet door een onverlaat. Krijg je in de rust op tijd je biertje? Die zorgen zijn voorbij. Genoeg plek, amper een rij voor de tap.

11- Sfeeracties gaan gewoon door

De afgelopen jaren verwende de Noordtribune de tv-kijker en de rest van het stadion met te gekke sfeeracties van ongekend hoog niveau. Groningen hoort wat dat betreft zelfs bij de absolute top van de Eredivisie. Het goede nieuws is dat de Noordtribune daar stug mee doorgaat. Voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd tegen Utrecht hielden de gasten van de Noordtribune een collectie voor nieuwe sfeeracties in het stadion en daar is 26.500 euro mee binnengehaald.