Openbaar Ministerie en politie onderzoeken 'grootschalige fraude' met energie-labels in Grunn

Vrouw Justitia. Foto van ANP

Eindelijk! Het Openbaar Ministerie laat net weten dat onderzoek wordt ingesteld naar grootschalig gesjoemel met energie-indexen in Groningen.

Al dik vier jaar pennen wij, na de nodige grondige onderzoeken in samenwerking met juridische adviesbureaus Frently en Robin Hood, dat er op grote schaal gesjoemeld wordt met energie-indexen van verhuurwoningen in Groningen. Van de week legden we bloot hoe de hazen, met miljoenen in de rugtas, lopen en wie op papier verantwoordelijk is en er beter van wordt.

Ain pronkjewail in golden land

Dat is met name investeringsmaatschappij Pronkjewail met daarachter onder andere Edward Wielens en Bert Lokken. Met name de laatste doemt op als spil in het web. De officiële reactie van de heren, inmiddels alweer tijden geleden omdat ze niet meer met ons willen spreken, is dat Geveke Bouw de verantwoordelijke is. Want: „Aan Geveke opdracht gegeven om de woningen energiezuinig te maken op label A-niveau en het te regelen met de energie-index.”

Blijkt dus dat Lokken eigenaar was van al die panden ten tijde van de verbouwings en hoogstpersoonlijk opdracht heeft gegeven aan de label-inspecteur en de architect. Laatstgenoemde gaf daarnaast recentelijk schriftelijk aan dat bij al die plannen geen rekening is gehouden met energiezuinige maatregelen. Daarover lees je hier meer .

Economische delicten dus strafrecht

De Huurcommissie heeft afgelopen maanden van tientallen woningen (waar wij ook al die tijd over schreven), na onafhankelijk onderzoek, gesteld dat de energie-indexen inderdaad niet kloppen. Ze donderen van label A naar D, E, F en soms nog lager. De huren zijn daarom met 100 tot 200 euro per maand verlaagd. En dat geldt, aldus de Huurcommissie, in feite voor alle woningen in die complexen. Want zelfde isolatie, muren, gevels en dak. In totaal gaat dan om ruim 600 woningen en dat is maar het topje van de ijsberg.

Winning voor de mensen die het aanhangig hebben gemaakt. Die krijgen een enorme klap geld terug, in sommige gevallen gaat dat richting de 10.000 euro. Het is ze gegund, want ze zijn verneukt en hebben een verdomd lange en moeilijke weg moeten afleggen om hun recht te halen. Zo moesten ze bij de Huurcommissie zelf voldoende aannemelijk maken dat de indexen niet kloppen. Zeggen dat je label A woont terwijl het in de winter niet warm te krijgen is en in de zoem niet koel, was niet afdoende. En dat is weer stom. Want in tegenstelling tot de meeste huurgeschillen gaat het hier om strafrecht in plaats van civiel recht. Het zijn economische delicten waar in het uiterste zelfs twee jaar gevangenisstraf op staat.

Onderzoek gestart

Tot nu stond het Openbaar Ministerie op het standpunt dat ze aangiftes wilden afwachten. Die komen eraan, duurde eem want huurders moesten eerst hun gelijk halen bij de Huurcommissie. Maar de woordvoerder laat zojuist weten dat parket daar niet meer op wacht. Het OM gaat namelijk, mede naar aanleiding van de publicatie van gisteren, samen met de politie op eigen houtje een onderzoek naar het waarschijnlijke gesjoemel opzetten.

Melanie Kompier, de zegsvrouw van het OM, daarover: „Politie en OM zijn bekend met de berichtgeving rond mogelijke “sjoemel met energielabels” en zijn een oriënterend onderzoek gestart om te kijken of strafrechtelijk onderzoek tot de mogelijkheden behoort. Dit onderzoek is prematuur; over het verloop en de uitkomst kan op dit moment nog niets gezegd worden.”

Helaas willen betrokken partijen niet reageren.


Fraude met energielabels? Hoe dan?

Elke verhuurwoning heeft een energielabel die hangt in een online register onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. De controles worden gedaan door ‘onafhankelijke’ en gecertificeerde inspecteurs die gemachtigd zijn om het label in het register aan te passen.

Het energielabel weegt zwaar in het puntenstelsel voor huurwoningen waarop de wettelijk maximale huurprijs leunt. Hoe zuiniger de woning, des te lager het label en hoe meer huur de verhuurder mag vragen. Is zo omdat de overheid energiezuinig wonen wil stimuleren. Dus voor iedereen winnen. De verhuurder casht meer knaken. De huurder verbruikt minder energie en de wereld wordt een stukje duurzamer, wat de overheid (terecht) graag ziet.

Maar er wordt dus mee gesjoemeld. Van ruim 600 huurwoningen verdeeld over meerdere grote en kleine complexen van Pronkjewail heeft de Huurcommissie nu zwart op wit en rechtelijk bindend gesteld: de indexen kloppen niet. Nu is het aan politie en Openbaar Ministerie om hard te maken wie aan welke knoppen draait.

Dat moet geen probleem zijn. Op basis van openbare bronnen en de gunfactor hebben wij al dermate veel losgekregen dat we met grote stelligheid verkondigen dat er gesjoemeld wordt en door wie. Als ons dat al lukt, moet het Openbaar Ministerie daar zeker in slagen.