Opinie | Er wordt schrikbarend, maar niet verrassend veel drugs gebruikt in Grunn. De politieke reflex is om te janken

Er wordt ongelooflijk veel drugs gebruikt in Groningen. Dat is jaren een publiek geheim, maar na het onafhankelijke onderzoek naar drugsresten in het Groningse riool is het ook doorgedrongen tot de politiek. Beetje laat, maar beter laat dan nooit en de heren en dames politici zijn wakker geschud. Vooral de lokale tak van het CDA roert zich, maar de reflex waar ze inschieten, brengt de oplossing niet dichterbij.

Groningen snuift dagelijks voor 50k aan coke en nestelt zich daarmee in de top van Nederland, tussen Amsterdam en Rotterdam. Qua cannabisgebruik is Grunn zelfs de absolute koploper en designerdrugs vinden hier ook meer aftrek dan in de rest van het land. Heftige cijfers die zorgen voor veel schrik en paniek op het stadhuis. Dat zegt wat over de afstand tussen politici en het volk, want dit is al jaren bekend onder stappers en iedereen die wel eens in Stad een biertje doet. En volgers van de handelskanalen op Telegram zien dagelijks de enorme hoeveelheden drugs die worden aangeboden. En zo gek is het niet, althans: Groningen heeft de grootste drugsdoelgroep van alle steden.

Wereldvreemd op het stadhuis

Daarnaast zegt het wat over de perceptie. Groningen is namelijk ook al jaren alcoholconsumptiekoploper. Daar wordt ook over gebabbeld en plannen voor gemaakt, maar men schiet niet zo in de paniekstand als bij andere drugs. Dat is best opmerkelijk, want alcohol is gewoon een keiharde hard drug. Een van de meest fnuikende en verwoestende zelfs. Alcohol heeft een psychotrope werking en beïnvloedt dus de geest, net zoals andere drugs. Daarnaast is het net als andere drugs zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Ook is de werking op het lichaam funest, vaak nog pittiger dan bij andere drugs. Vandaar ook de kater na een avondje borrelen. Tot slot is de uitwerking op de omgeving van de gebruiker groot, verwoestend zelfs. Allemaal punten waarom alcohol als een van de hardste drugs wordt gezien.

Om het af te maken: alcohol is bij twee glazen per dagen per dag schadelijker voor het lichaam dan de meeste andere drugs. En toch wordt alcohol vrij verkocht, heerst er geen enkel taboe op en verdient de overheid middels accijns een goede stuiver aan de verkoop van alcohol. Een deel van dat geld wordt gebruikt om goede voorlichting te geven over de gevaren en gevolgen van alcohol. Er wordt nooit getornd aan de vergunning van kroegen en festivals die alcohol schenken. Nimmer wordt keihard gesteld dat hard moet worden opgetreden tegen de consumptie van alcohol. Terwijl de uitwassen van het overmatige alcoholgebruik elk weekend duidelijk worden in de binnenstad, waar vechtpartijen, aanrandingen en ander ongewenst gedrag schering en inslag zijn.

Alcohol: prima. Drugs: boehoehoehoe

Vergelijk dat eens met festivals waar amper een druppel bier wordt gedronken en men vooral snoept uit de verboden pot. De sfeer is vriendelijker en gebroederlijker. Er zijn veel minder opstootjes. Vechtpartijen zijn een uitzonderlijke zeldzaamheid. De cohesie is een stuk groter net zoals het noaberschap. Dat zal elke beveiliger beamen. Die staan bijna allemaal liever op zo’n festival dan op zaterdagnacht in de binnenstad. En dan is de kater voor de gebruikers ook nog eens veel minder sterk, omdat de lijntjes en snoepjes een veel minder vernietigend effect op het lichaam hebben.

Maar zodra het gaat over drugs, klimmen politici in de hoogste bomen. Nu ook weer. Neem bijvoorbeeld Jalt de Haan, fractievoorzitter van CDA in Groningen. Op Twitter haalt hij in een draadje hard uit naar het drugsgebruik in Groningen en eist hij actie. Onderdeel daarvan is wat hem betreft strengere vergunningsvoorwaarden voor festivals. Partijgenoot Etkin Armut vindt ook dat het ‘echt tijd is voor aanpak’ omdat drugsgebruik schadelijk is voor de mentale gezondheid van jongeren en vanwege de criminele wereld die erachter schuilt en die ‘schade aanricht aan mens, maatschappij en milieu’.

Kansloze war on drugs

De Christendemocraten hebben gelijk dat de cijfers verontrustend zijn en dat er wat moet gebeuren. De reflex waarnaar ze grijpen is echter compleet achterhaald. Daarvan is al tot in den treure aangetoond dat het niet werkt. De war on drugs, die al decennia wordt gevoerd, is een complete en dure mislukking. In 1971 kondigde president Richard Nixon die met veel tromgeroffel aan en sindsdien heeft de oorlog 1000 miljard dollar gekost, zijn miljoenen mensen opgesloten voor relatief klein vergrijpen, is het politieapparaat vooral bezig met drugs in plaats van andere criminaliteit en zijn honderdduizenden doden gevallen. Zonder resultaat. De consumptie is niet gedaald, integendeel zelfs. En dat zelfde geldt voor de productie, die voldoet aan de vraag die er is en blijft.

Alcohol heeft ook zo’n periode gekend. Van 1920 tot 1933 was er sprake van een drooglegging in Amerika omdat huisvrouwen klaar waren met de agressie van dronken mannen. Het resultaat was dat het volledig ondergronds ging en een grote criminele wereld werd opgetuigd. Want verboden of niet, mensen wilden borrelen. Zo is het ook bij drugs, zeker in Groningen met de jongste populatie van het land. Stad stikt van de mensen die in de experimentele levensfase zitten.

Heilloze weg

De ondermijnende criminele wereld achter de illegale verkoop van alcohol tijdens de drooglegging verdween als sneeuw voor de zon toen alcohol weer werd gelegaliseerd. De kans is groot dat diezelfde dynamiek ontstaat als drugs worden gelegaliseerd. Je haalt het weg uit het criminele milieu. De overheid kan strenge kwaliteitscontroles uitvoeren, de afvalstromen reguleren en belasting heffen. Over alcohol wordt bijvoorbeeld 21 procent accijns getoucheerd. Vertaal dat naar het coke-gebruik in Groningen en het gaat om bijna 4 miljoen belasting per jaar. Alleen al in Stad.

Misschien wordt het tijd om dat pad te bewandelen omdat de greep naar repressie nooit zoden aan de dijk heeft gezet. Nou is het natuurlijk lastig om vanuit Groningen de brut te legaliseren bij wijze van proef. Maar daar hebben we meer aan pleidooien voor harder straffen, vergunningen afpakken, nog meer politie-inzet en nog meer cellen vrijmaken voor kruimeldealers. De geschiedenis heeft al te vaak geleerd dat die begrijpelijke en emotionele reflex rationeel gezien juist zorgt voor meer ellende.

Legaliseren biedt louter voordelen

Niet voor niks wordt Nederland inmiddels links en rechts ingehaald door landen die veel vrijer naar drugsgebruik kijken. Dit is namelijk niet iets nieuws. Dit is algemeen bekend. Ooit was Nederland daar het gidsland in, maar die tijd behoort mede dankzij het conservatie juk van het CDA tot het verleden. Doodzonde. Zeker voor Groningen. Bij deze stad past een progressieve een voortrekkende rol in dit thema in plaats van naar repressie te grijpen.

Van de knaken die het oplevert moet dan wel een deel worden gestoken in goede voorlichting. Laat junks op scholen vertellen hoe hun leven is verwoest door drugs. Laat alcoholisten duiden hoe ze hun hele familie mee hebben getrokken in de ellende. Creëer punten in de stad waar drugs getest kunnen worden zodat er geen vervuilde XTC in de omloop is en geef gebruikers duidelijke handvatten en richtlijnen, daar hebben we veel meer aan dan nul tolerantie.