Opnieuw annuleert HNL op laatste moment afvaart naar Noorwegen

De MS Romantika. Foto: Corné Sparidaens

Het blijkt niet handig te zijn om een veerdienst te openen tussen de Eemshaven en Noorwegen zonder eigen aanlegplaats in de Groningse zeehaven. Want afgelopen donderdag werd weer een afvaart op het laatste moment geannuleerd vanwege onvoorziene omstandigheden. Lees: geen plek aan de kade.

Precies een week geleden schreven we ook al dat , voor de zoveelste keer, een afvaart geannuleerd werd op het laatste moment. Dat leidde tot woedende reacties van mensen die erg uitkeken naar een tripje Noorwegen, verlof hadden opgenomen en al een treinkaartje plus hotel in Groningen hadden geboekt om op tijd in de Eemshaven te zijn. Dat was allemaal voor niks. De avond voor vertrek kregen ze een sms dat de reis niet doorging. En dan was Holland Norway Lines, de rederij, ook nog eens kapotmoeilijk bereikbaar. Niet fijn. Reden voor veel mensen om hun gal te spuwen op Trustpilot en bijvoorbeeld Facebook.

De boot in

Ook afgelopen donderdag was het weer raak. De boot naar Noorwegen zou om 15:30 uur vertrekken naar Noorwegen, vol met mensen die met een minicruise naar de Noorse stad Kristiansand zouden gaan of langer op vakantie zouden gaan in Noorwegen. Maar de boot ging niet. Sommige mensen werden daar de avond van tevoren van op de hoogte gesteld, anderen moesten daar op de dag zelf achterkomen. Zo mailt Lars: „De afvaart is weer geannuleerd en dat kreeg ik pas te horen nadat ik zelf nadrukkelijk heb geïnformeerd.”

Ook Shanon heeft een vergelijkbare ervaring. Op Facebook pent ze: „Dit was een uniek tripje naar Noorwegen. We zijn namelijk niet gegaan. Gisteravond kregen we een mailtje dat er vertraging zou zijn. Daardoor zouden we niet eens van de boot af kunnen als we zouden aankomen in Noorwegen. Om 13:00 uur volgde een sms dat de hele reis was geannuleerd. Dus nu weer onderweg naar huis.”

Veel klachten op Trustpilot

Op Trustpilot worden ook weer de nodige klachten gedeponeerd. Zo pent Lexie: „Vandaag zou ik om 15:30 met de HNL naar Noorwegen. Hotel geboekt, activiteiten gepland en oppas geregeld voor de huisdieren. Kregen we gisteravond een annuleringsmail. De reis hebben we kunnen omboeken naar 4 maart, maar daardoor wordt het hotel wel veel duurder en ik ben misselijk van de zenuwen of we nu wel gaan of dat ik vrijdagavond weer een annuleringsmail krijg.”

Een ander meldt: „Wat ging er mis? Nou, je kunt beter vragen wat er wel goed ging. Woensdag kregen we te horen dat het schip later zou varen, daardoor zouden we Kristiansand niet meer kunnen bezoeken want eenmaal in Noorwegen moesten we direct weer terug.” Ook Bram doet zijn beklag op Trustpilot: „Alles was geregeld. Leuk! Noorwegen bezoeken. Dat stond al lang op de bucketlist. En dan één dag van tevoren een mail krijgen dat de reis hoogstwaarschijnlijk geannuleerd wordt door ‘onvoorziene omstandigheden’. Mochten we wel gaan, dan was er geen mogelijkheid meer om de stad te bezoeken. En dan afsluiten met ‘we hopen op uw begrip’. Walgelijk en onacceptabel.”

„Oplossing dichtbij”

Volgens Annebel Nilissen, van het reclamebedrijf Kollektiv Media dat namens NHL de woordvoering doet, speelt het aloude probleem weer (er is geen plek aan de kade in de Eemshaven - red.) „We hebben aangegeven dat dit de komende periode incidenteel kan voorkomen. De oplossing is gelukkig dichtbij en die hopen we eerdaags naar buiten te brengen. We zijn op de hoogte van de teleurgestelde passagiers en begrijpen dat. We hebben ze ook deze keer tijdig kunnen informeren en tegemoet kunnen komen.” Nou, daar hebben de klagers een andere lezing over. De avond van tevoren is niet heel tijdig. Sommigen zaten zelfs al in de trein naar Groningen.

Het is natuurlijk kloten dat er geen plek is aan de kade. Maar welke rederij verkoopt tickets voor dingen die niet zeker zijn. Alsof je een treinkaartje naar Salzburg koopt voor de wintersport en maar moet afwachten of de reis doorgaat omdat de vervoerder niet zeker weet of er een perron vrij is in Salzburg. Kan toch niet?