Optopping op historische Apedans wordt deels gesloopt. Gevel net zo. Moet van gemeente op straffe van een dwangsom

De optopping op de Apedans aan de Herebinnensingel/Rademarkt

Er wordt druk geklust in en rond de Apedans. Dat is nieuws, want de eigenaar heeft begin vorig jaar een dwangsom gekregen van het stadhuis. Bij de ombouw naar veertien appartementen werd door de inspecteur namelijk een boeket aan overtredingen geconstateerd. Die waren zo fors dat het stadhuis stelde dat het pand niet in gebruik mocht worden genomen totdat de brut gefikst werd.

Sindsdien staat het gebouw leeg en gebeurt er helemaal niks. Tot een week of wat geleden. Ineens is er volop bedrijvigheid. De omgeving is afgezet met een bouwschutting en daarachter, aan het zicht onttrokken, zijn bouwvakkers aan de klus.

“Bijzondere situatie”

Hoewel pandeigenaar Pieter Bakker “niet doorhad” dat de verbouwing en optopping (er is een verdieping bovenop het pand gebouwd) niet aan de vergunning voldeden, is het stadhuis onverbiddelijk begin 2021. Het gebouw was te hoog, de gevel niet conform afspraak opgeleverd, de dakkapelhoogte klopte niet, datzelfde gold voor de dakhelling, constructie en balustrades. Dwangsom dus met de eis dat het opgelost moest worden.

Bijna een jaar na de dwangsom en enkele keren navragen, waarbij de pandeigenaar constant aangaf te verwachten eruit te komen met het stadhuis en anders de nodige aanpassingen te doen, is er dus beweging in de zaak. Er wordt geklust. Architect Pieter van der Kamp van Urban Climate Architects uit Stad, ingeschakeld door de pandeigenaar, weet daarover meer.

“Wij zijn niet de oorspronkelijke architect, maar zijn na het opleggen van de dwangsom gevraagd om te onderzoeken hoe het plan in overeenstemming met de vergunning kan worden verbouw”, legt de architect uit. “Dit is een bijzondere situatie, vandaar dat we uitgebreid gesproken hebben met de architect van het plan voordat we onze hulp toegezegd hebben.”

Pittige klus, duurt lang

Het is geen eenvoudige opgave, meldt de architect. “Eerst moest het pand goed worden opgemeten. Zodat we inzichtelijk kregen wat de oorspronkelijke en huidige maten zijn. Op basis daarvan is de huidige constructie doorgerekend en is bekeken hoe het veilig verbouwd kan worden naar de correcte situatie. Dat betekent onder andere dat de kaphoogte omlaag zal moeten.” Het blijft niet bij het deels slopen van de optopping. Ook de gevel wordt aangepast. Pieter: “De details daarvan hebben we verder uitgewerkt zodat de gevels er weer goed uit komen te zien.”

De gemeente is bij het hele proces innig betrokken. Elk detail passeert de vergadertafel en daarom duurt het nog eem, vertelt Pieter. “Na afronding van de laatste berekeningen en details kunnen de stukken ter controle naar de gemeente. Dit hele traject duurt helaas een tijd, maar het moet ook zorgvuldig. Door de prominente locatie en de afwijkingen van het bouwplan ligt het pand onder een vergrootglas.”