Oud-lid trapt Vindicater tegen z'n hasses terwijl 'ie op de grond ligt en krijgt taakstraf. "Was gewoon een potje dasjesvechten"

Mutua Vides.

Mutua Vides.

Een oud-Vindicater die vorig jaar april een andere Vindicater twee keer tegen z’n hoofd trapte tijdens een reünie in de sociëteit, krijgt een taakstraf van 60 uur.

Het slachtoffer dacht dat de verdachte, een 33-jarige man uit Rotterdam, z’n glas bier had gejat. Toen hij verhaal ging halen, liep dit uit de hand. Er ontstond een worsteling, waarbij het slachtoffer uitgleed. De Rotterdammer trapte toen twee keer tegen z’n hoofd aan, verklaarden meerdere getuigen.

Het rechtsprekende orgaan van de studentenvereniging stelde meteen een onderzoek in. Zij besloten de Rotterdammer negen jaar te schorsen. Na deze uitspraak deed het slachtoffer aangifte bij de politie.

‘Het was slechts een potje dasjesvechten’

Het oude lid van Vindicat ontkent dat hij de man tegen zijn hoofd heeft getrapt. Hij gooit het op een potje ‘dasjesvechten’, een studentikoze manier om een meningsverschil of probleem op te lossen. Dat kan door elkaar bij de knoop van de das vast te pakken. Degene die als eerste naar de grond gewerkt wordt, wint.

Géén van de aanwezigen sprak echter over ‘dasjesvechten’, dus het OM wuifde de verklaring weg. Ze eiste een taakstraf van 180 uur, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.

60 uurtjes arbeiten en 2000 eu lappen

De politierechter achtte zware mishandeling niet bewezen, omdat niet vast te stellen is hoe hard hij tegen het hoofd van de man trapte. Wel staat volgens hem vast dat er is geschopt, en daarvoor krijgt de Rotterdammer een taakstraf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet de man een schadevergoeding van 2000 euro betalen.