Oude waterput gevonden op Waagplein. Precies op plek waar een 'fonteintje' komt

Archeologen vinden de waterput achter het stadhuis. Foto van gemeente Groningen

Grunn is een van de oudste steden van Nederland. Rond twee verschillende kernen (Martinikerkhof en achter het Zuiderdiep) op de uitlopers van de Hondsrug, langs de riviertjes de Hunze en de A, is Stad rond 700 ontstaan. Maar al ver daarvoor werd Grunn al ‘bewoond’. De eerste sporen daarvan zijn zelfs 30.000 jaar oud.

Logisch dus dat bij opgravings in het centrum regelmatig wat stukjes historisch erfgoed worden gevonden. Maar deze week deden archeologen wel een hele bijzondere ontdekking: een oude waterput. Nou worden die vaker gevonden en blootgelegd, deze put staat zelfs op oude kaarten, wat het bijzonder maakt is de opmerkelijke samenloop van omstandigheden.

De waterput komt al voor op de stadskaart van 1643. Die kaart is in het filmpje in 3D uitgebeeld

Waterelement voor kinderen

De Grote Markt (met aansluitend het huidige Waagplein) wordt stevig onderhanden genomen. Er komt overal nieuwe bestratings, bomen worden gepland, chillhoeken verschijnen en er komt een ‘waterelement’ voor kinderen. Zeg maar een soort fontein, een lang gekoesterde wens van Stadjers.

Op het huidige Waagplein (vrouger Grote Markt en daarvoor Brede Merct) zijn vaklui daar nu hard voor aan het werk. Onderdeel van de noeste arbeid is boren naar waterbronnen voor het fonteintje en de boom die erbij gepoot wordt. Tijdens dat graafwerk stuitte men op de oude waterput. „Alsof het zo moest zijn, een oude waterput op de plek waar we met water bezig zijn, zowel voor een mooie boom als waterelement voor de lutje Stadjers”, aldus de archeologen .

Waterput staat al op kaart van 1643

De waterput is maar liefst 13 meter diep en had een diameter van ruim 1 meter. Hoewel het toeval groot is, komt het niet volledig als een verrassing. „We hadden het kunnen weten, want de waterput stond ook al op de fameuze Kaart van Haubois uit 1643. Daar staat-ie met een zwengelpomp boven het maaiveld tussen het oude Raedthuis en het Provintie Collecthuis (het Goudkantoor).”

Het is op dit moment nog niet duidelijk hou oud de put precies is. In de 19e eeuw is de put gerepareerd en afgedekt met een hergebruikte 17-eeuwse grafzerk. Zeker is wel dat de gemeente probeert om de mooie vondst te integreren op het straks gepimpte plein. „We doen ons best om deze put ergens herkenbaar in de nieuwe bestrating terug te laten keren.”