Overal in Stad duiken maffe verkeersborden op. Wie zit hier achter!?

Dit bordje hing bij de Kinepolis.

Dit bordje hing bij de Kinepolis.

Al wekenlang duiken overal in Stad maffe verkeersborden op. ‘Verboden te picknicken op het zebrapad’, hing opeens aan een stoplicht bij het Emmaviaduct. De club achter deze actie blijkt actief op Instagram onder de naam @wetboek.van.mafrecht. Één van de lieden is een Stadjer.

Uiteraard willen wij graag een interview plannen. Want hoe zit het met deze bordjes. Waarom worden ze opgehangen? Maar dat zit er niet in, horen we al snel. Althans, we krijgen geen persoonlijk contact met de bedenkers. De mensen achter dit initiatief willen anoniem blijven. Wel verklapt iemand in de Insta-chat, dat één van de leden ‘een Groningse ambtenaar’ is. Vandaar dat er zoveel bordjes in Groningen opduiken. Blijkbaar sluipt er al wekenlang een ambtenaar door de Stad, om in het holst van de nacht mafklapperbordjes op te hangen.

Mensen laten lachen

Anoniem wil deze persoon wel wat meer vertellen. Zo laat hij/zij weten dat de bordjes vooral bedoeld zijn om te lachen. „Het is te absurd om voor waarheid aan te nemen, maar toch ziet het er officieel uit. Dus als je zo’n bordje ziet zul je misschien toch denken dat het ooit gebeurd is. Wij willen dat mensen daarover gaan nadenken, fantaseren, en dat ze erom moeten lachen.”

Een Alblasserdamse ontwerper heeft de borden gemaakt.

De bordjes als roofgoed

‘Bioscoopbezoekers langer dan 2.05m moeten tijdens de aftiteling aan de persoon achter zich vertellen waar de film over ging’. Een bordje met die tekst hing bijvoorbeeld bij bioscoop de Kinepolis. ‘Verboden het alfabet te boeren in het gemeentehuis’, hing op de hekken die geplaatst waren tijdens de verbouwing van de Grote Markt. En bij station Europapark: ‘Verboden van de trap te skiën zonder helm.’ Lolllll.

Dat de bordjes geliefd zijn, weten ze bij het Wetboek van Mafrecht ook maar al te goed. Het is roofgoed; bijna alle bordjes verdwijnen binnen no time. Hoe ze dat weten? „We plaatsen GPS trackers.”

Maar niet getreurd voor iedereen die het lachen vindt zo’n bordje in huis te hebben hangen: er bestaat ook al een Wetboek van Mafrecht-webshop. Zien? Bekijk hun Insta hier .