Paterswoldsemeer is eindelijk verlost van blauwalg. Er kan gezwommen worden zonder kans op misselijkheid of schurft

Paterswoldsemeer vanochtend met in de verte enkele schaatsers. Foto van Vincent Brons

Paterswoldsemeer vanochtend met in de verte enkele schaatsers. Foto van Vincent Brons

De natuur is ongrijpbaar en bijzonder in al haar grillen en wetmatigheden. Daar hoef je niet ver voor te reizen. In de achtertuin van Stad openbaart de oerdynamiek van de elementen zich elk jaar opnieuw in een vaste, doch aan global warming onderhevige, cyclus.

Het gaat natuurlijk over blauwalg. De nare cyanobacteriën die sinds de oerknal elke zomer het zwemgenot in het Paterswoldsemeer aantasten. De laatste jaren legt de oprukkende en ziekmakende laag algensmurrie een steeds groter deel van het seizoen lam. Komt omdat blauwalg goed gedijt in warm water. Dankzij wereldwijde verwarmings wordt het recreatiemeer ten zuiden van Stad een stukkie warmer en tadaaaa.

Eindelijk zwemmen zonder jeuk

Het is zelfs zo erg dat het sikkom uitzonderlijker is dat het Paterswoldsemeer geen blauwalg heeft dan wel. Dat is pas nieuws! Daarom maar eem een artikeltje om het heugelijke bericht te delen: er zit momenteel geen blauwalg in het Paterswoldsemeer. Er kan dus gezwommen worden zonder kans op jeuk, kotsen, misselijkheid, kriebels of schurft. Maar je moet er wel snel bij zijn. De verwachting is dat ‘negatieve zwemadvies’ tegen kerst, na de dooi, alweer van kracht is.

Punt is alleen: het meer is op grote delen dichtgevroren. Er werd vanochtend in alle vroegte zelfs geschaatst. Dat leverde magische beelden op. En die zijn weer mooi vastgelegd door Vincent Brons.