Pechpetitie van student Marieke is 15.500 keer ondertekend: "De basisbeurs moet voor iedereen zijn!"

Deze petitie moet naar 40.000.

Deze petitie moet naar 40.000.

Het is pech pech dubbelpech voor de pechgeneratie. Jarenlang moesten ze lenen, en nu de basisbeurs terugkomt blijkt dat juist zij er weer niks aan hebben. Student Marieke Schunselaar (23) is er klaar mee en zet een petitie op. Hij is inmiddels 15.500 keer ondertekend.

Voor studenten die de afgelopen jaren studeerden zat het niet bepaald mee. Ze ontvingen geen zogenoemde ‘basisbeurs’ meer (de circa 300 euro stufi die je vroeger elke maand kreeg) en moesten al het geld dat ze nodig hadden voor hun studie lenen. Met als gevolg: dikke lenings. En toen kwam er ook nog corona, met bijbehorende kluizenaarslevens en dodelijke online-sessies. Vanwege al dit leed noemen ze zichzelf dan ook graag ‘de pechgeneratie’. Dat is ook weer typisch Gen Z trouwens, maar goed. Leuk is anders, dat snappen wij ook.

Vreugdesprongetje, tevergeefs

Het zat onlangs eens mee voor de pechgeneratie, leek het. Want het kabinet voert vanaf volgend collegejaar de basisbeurs weer in. Marieke (23), vijfdejaarsstudent Rechten, maakte een vreugdesprongetje. Zou ze toch nog een beetje stufi krijgen haar laatste studiejaar. Maar dat was natuurlijk veel te positief gedacht van Marieke. Ze behoort niet voor niets tot de pechgeneratie. En iemand die onder de pechgeneratie valt, wordt niets, maar dan ook níets gegund. En daarom geldt de regeling níet voor studenten die al langer dan vier jaar studeren. De regeling geldt níet voor Marieke.

Een prestatiebeurs van gebakken lucht

Volgens het kabinet heeft Marieke al vier jaar lang geprofiteerd van een zogenoemde ‘prestatiebeurs’. Dat was vroeger (en straks ook weer) die 300 euro per maand die je leende van DUO. Als je na vier jaar afstudeerde, kreeg je dat geld als gift. Ook het OV viel hieronder. Maar bij de pechgeneratie ging het nooit om geld. De énige tegemoetkoming was het OV. Hun prestatiebeurs was gebakken lucht, maar wordt nu qua jaren wel meegerekend.

Tussen wal en schip

Kortom, nieuwe studenten kunnen straks weer lekker geld innen van DUO. Studenten die net aan het studeren zijn, wordt een beetje tegemoet gekomen: stel dat je net twee jaar hebt gestudeerd, en dus twee jaar hebt geleend, dan hoeft dat de komende twee jaar niet meer. Want dan krijg je wel stufi. Maar ook dit vindt Marieke maar matig beleid. „Zij zouden toch ook gewoon nog vier jaar recht moeten hebben op die beurs?”

De studenten die al vier jaar onder het leenstelsel vallen krijgen in elk geval geen cent en moeten dus nóg meer lenen. „We vallen weer tussen wal en schip”, zegt een verontwaardigde Marieke. En dan heeft ze het nog niet eens over het nieuwe rentepercentage gehad, en de verwachte problemen voor deze groep als ze ooit, in de toekomst, een hypotheek willen afsluiten.

De pechpetitie

Nou ja, het is allemaal pech pech dubbelpech dus, voor de pechgeneratie. En daarom is Marieke een pechpetitie gestart. Met als strekking: de basisbeurs is voor íedereen. Dat wil zeggen: nu de basisbeurs terugkomt moet iedereen die studeert er vier jaar gebruik van kunnen maken.. „Dat lijkt me niet meer dan redelijk als het kabinet het erover eens is dat het vorige beleid niet werkte.”

De petitie is inmiddels al 15.500 keer ondertekend. Marieke wil de 40.000 halen. Dan geldt het als burgerinitiatief en moet de Tweede Kamer het behandelen.

Wil je de petitie tekenen? Dat kan hier .