Peerd van Ome Loeks is bij NVT Onderhoud: “Over paar weken staat hij weer op oude plek”

<a href="https://onderhoudendgoed.nl/" target="_blank" rel="noopener">N</a>VT Onderhoud heeft Wagenborg Nedlift opdracht gegeven om het <a href="https://www.sikkom.nl/peerd-van-ome-loeks-dankzij-oplettende-sikkom-lezer-weer-terecht/" target="_blank" rel="noopener">Peerd van Ome Loeks weg te halen</a> van zijn vaste plek bij het station. Het bedrijf doet uiterst vaag over de bedoening en over eventuele toestemming van de gemeente

Iris Grupper, woordvoerder van Wagenborg, belt zojuist met de mededeling dat NVT het beeld met toestemming van de gemeente heeft weggehaald. “We willen niet dat onze naam nu in verband wordt gebracht met het illegaal verwijderen van het Paard van Ome Loeks. We hebben opdracht gekregen van NVT en zij hadden toestemming van de gemeente.”

Paard is bij onderhoudsbedrijf

NVT is normaal gesproken verantwoordelijk voor het onderhoud van het Groningse icoon. Om de zoveel jaar krijgt het beeld bijvoorbeeld een poetsbeurt van de betonspecialisten. Dat doet het bedrijf al sinds 1996, toen nog onder de naam NBK Noord. Dof van Dijk, directeur van NVT: “Wij hebben het paard destijds geadopteerd omdat we van hem houden.”

Volgens NVT keert het paard terug op de oude locatie. “We gaan hem weer helemaal mooi maken. Het wordt een mooie verrassing over een of twee weken als we het beeld terugzetten.” De reden van de onaangekondigde kidnapping wil de directeur niet helemaal blootgeven. Hij mompelt iets over slechte ideeën van een politieke partij ,  maar wordt niet expliciet.

“Hij komt terug, op oude plek”

Tussen de rookgordijnen door maakt hij wel erg duidelijk dat Stad rustig kan slapen: “Niemand hoeft zich zorgen te maken.” Of de gemeente op de hoogte is, laat de directeur in het midden. “Misschien wel, misschien niet.” Ook maakt hij duidelijk dat de actiegroep, die zich bij Noord heeft gemeld , niks met de ontvreemding te maken heeft.

“Dat is grote onzin. We hebben het vanuit onszelf gedaan. Er is geen andere groep bij betrokken.”  Tot slot gaat hij nog eem in op de ontstane schade aan de sokkel. “Er is alleen natuursteen kapot wat sowieso vervangen moest worden. Dus maak je geen zorgen. Hij wordt echt weer prachtig.” Daar houden we hem aan, want kom niet aan aan het Peerd!

Op het stadhuis heeft woordvoerder Peter Duzink het er ondertussen nog steeds erg druk mee. Landelijke media duiken er bijvoorbeeld ook bovenop. Gevolg daarvan is dat hij schier onbereikbaar is en wij dus geen reactie van het stadhuis op deze bevindingen kunnen geven.