Petitie tegen de betuttelings: hou Broodje van Eigen Deeg open op zondagochtend

Broodje van Eigen Deeg. Foto van Jan Willem van Vliet

Bakker Bart is open op zondagochtend, net zoals bijvoorbeeld Doppio en op het terras ploffen is ook geen probleem. Maar Broodje van Eigen Deeg aan de Brugstraat mag niet open van de gemeente. Dat vinden de klanten van de bakkerij zo ongelooflijk stom dat ze een petitie zijn gestart.

Broodje van Eigen Deeg is al sinds de jaren 050 geopend op zondagochtend. Perfect. Want weinig beter tegen de opspelende kater dan een vers croissantje, lekker gebakje of knisperende baguette naar traditioneel Frans recept. Maar niet iedereen was blij met de zondagochtendopening van de geliefde bakkerij. Een onverlaat heeft lopen klikken bij de gemeente.

De Goddelozen!

Daar is het stadhuis gevoelig voor. Want volgens de letter der wet is de bakkerij een winkel en die mogen, in tegenstelling tot horecazaken Doppio en Bakker Bart, niet open op zondagochtend. De zondagsrust is immers belangrijk, zelfs in een Goddeloze stad als Groningen. Dus werden inspecteurs op pad gestuurd die inderdaad constateerden dat Broodje van Eigen Deeg open was op zondag. De schavuiten, hoe durven ze.

Daarop kregen de eigenaren een waarschuwing. Als ze weer open zouden gaan op zondagochtend ging het stadhuis handhaven. In gewone mensentaal: met boetes strooien. Dus zat er niks anders op dan de toko te sluiten. Zonde. Want elke zondagochtend stonden er zo’n 200 klanten op de stoep.

Petitie


„We bestaan al acht jaar en zijn vanaf het begin al zondagochtend open, omdat we merkten dat daar veel behoefte aan was”, vertelde eigenaresse Tineke Plagmeijer eerder aan ons . „Wij waren altijd al vroeg in de zaak aanwezig, en mensen vroegen dan of ze een lekker vers croissantje konden meenemen. Die wilden we niet meer teleurstellen, die toen zijn we zo vroeg opengegaan.”

Omdat de gemeente niet te vermurwen is, blijkt uit antwoorden van de burgemeester over de kwestie, zijn de klanten nu een petitie gestart in de hoop een einde te maken aan de kansloze betutteling. Die opent met de tekst: „De gemeente Groningen vindt de gedeeltelijke zondagsrust erg belangrijk. Je mag op zondagochtend wel met een groep op een terras genieten van een ontbijt. Even bij de bakker broodjes halen om lekker thuis te genieten van een ontbijtje mag niet.”

Gelijk hebben de klanten, naar onze bescheiden menings. Daarom de oproep om de petitie te ondertekenen maar eem delen jaaaaa: tekenen kan hierrrrrr.