Petra Rueva van de Graansilo is nog maar drie jaar kok en mag zichzelf al de beste van Noord-Nederland noemen: “Ik kan het amper geloven”

Petra van de Graansilo is de beste kok!

Petra Rueva (33) van Graansilo Eten & Drinken mag zichzelf een jaar lang beste kok van ’t Noorden noemen. Ze werd maandag eerste op de kookwedstrijd Klaar Af Kook. “Ik kan het nog steeds amper geloven.”

Die wedstrijd werd gehouden tijdens de Horeca Xperience 2022 in de Martinikerk in Stad. Een jaarlijks terugkerend evenement voor horecaprofessionals in Noord-Nederland.

Twee kookrondes

Klaar Af Kook is volgens de organisatie dé kookwedstrijd van het Noorden, waarin professionele maar ook beginnende koks uit Groningen, Drenthe en Friesland het tegen elkaar opnemen. Dit keer deden er twaalf koks mee. De wedstrijd bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde werd gekookt met een vooraf bekende selectie aan ingrediënten, die maakte de organisatie een week eerder bekend. In de tweede ronde werden de gerechten een half uur van te voren bekend gemaakt.

Black box met ingrediënten

In de finale kregen de twee overgebleven koks een black box met ingrediënten. In deze ronde kwam het aan op hun vindingrijkheid en creativiteit. “Ik moest toen een hertenrug ontbenen en fileren. Dat was heel spannend, want dat had ik nog nooit gedaan”, vertelt Petra. Ze maakte er nog een pompoenpuree met ras el hanout bij, en geroosterde aubergines met een crumble van pistache nootjes en aardappelen.” Het gerecht viel in elk geval dusdanig in de smaak bij de jury, dat Petra won. Hun uitleg: haar gerecht was simpelweg het lekkerst. Het meest in balans en met de beste smaken.

Nog maar drie jaar kok

Bijzonder is dat Petra, die op haar 19e van Bulgarije naar Nederland verhuisde, nog helemaal niet zo lang in het vak zit. In 2019 begon ze pas met koken, als bijbaantje bij Strandpaviljoen Paterswoldsemeer. Dat vond ze zó leuk dat ze de Culinaire vakschool is gaan doen. “Ik volgde eigenlijk een opleiding tot operatieassistente, maar ik bleek koken veel leuker te vinden.” Vanuit de opleiding liep ze stage bij sterrenrestaurant Onder de Linden. Inmiddels staat ze al een poosje in de keuken bij de Graansilo, als zelfstandig werkend kok.

Ze is supertrots op de titel Beste kok van Noord-Nederland. “Je krijgt de kans te laten zien wie je bent. En het is een mooie test voor jezelf: hoe zit het met je kennis, en ben je stress-bestendig? Vorig jaar heb ik bij de wedstrijd gekeken en vond ik mijzelf nog niet goed genoeg. Inmiddels ben ik dat dus wel!”