Piet van Dijken draaft door: Bouke en Elvis

Bouke en Piet, een goed stel

Bouke Scholten is door naar de finale van Battle of the Bands en Elvis Manu is na één wedstrijd voetballen voor FC Groningen al publiekslieveling. Brazil, de titel van het wereldberoemde nummer, werd in de Euroborg door de razend enthousiaste aanhang dan ook onmiddellijk veranderd in Manu. Over inventiviteit gesproken. Zingt u Manu gerust vandaag onder de douche en merk zelf hoe melodieus het klinkt.

Zaterdagavond zingt Bouke op SBS6 in The Big Final the song My Way. Elk en een die wel eens bij een concert van de Drentse gigant is geweest, weet dan ook hoe adembenemend hij dit lied kan zingen. Bouke gaat samen met de fameuze Elvis Matters Band voor de eerste prijs en verdient daarmee een optreden van een uur in de ZiggoDome.

Elvis Manu is met heel andere dingen bezig. De Ghanese voetballer is voor een half jaar gehuurd van een Bulgaarse club en heeft maar één opdracht meegekregen: zoveel mogelijk doelpunten maken voor de FC. Zijn ouverture was veelbelovend. Als een razende Roeland denderde Elvis over de dramatisch slechte grasmat van stadion Euroborg. Tsjonge, wat een zootje dat veld. Ik hoor het in gedachten Manu roepen. Maar het maakte hem even geen reet uit, hij wilde in zijn eerste thuiswedstrijd het eerste doelpunt voor zijn nieuwe club maken.

Fc Grunn

Dat lukte helaas net niet, maar Elvis liet in de 82 minuten die hij meedeed wel zien dat hij in de resterende 14 matches een absolute aanwinst voor de tobbende club kan worden. Vooral in de tweede helft was Groningen beter dan de tegenvallende Tukkers en had de FC de drie punten dan ook meer als verdiend. Trainer Ron Jans van FC Twente zei na afloop tegen een verslaggever van de NOS dat 1-1 een juiste uitslag was, maar van zijn uitleg klopte geen hout. Twente en dus ook Ron Jans mochten dolblij zijn met de puntendeling. De enige ploeg die recht had op de victorie waren de Groningers.

Terug naar Bouke. Naar de beste Elvisvertolker die Nederland en ver daarbuiten ooit heeft gehad. Ik was tien jaar toen Pim Maas, ook wel The Dutch Elvis genoemd, de Nederlandse Elvis Presleyverkiezingen won. In 1959 was dat. Pim Maas maakte daarna nog een paar singles met verschillende begeleidingsgroepen. Nu, in 2023, is het Bouke Scholten die de klok slaat. Al jarenlang timmert de Drent met zijn geweldige stem aan de weg.

Bouke gaat winnen

De échte doorbraak laat nog op zich wachten. Maar na drie optredens in Battle of the Bands praat bijkans iedere muziekliefhebber over Bouke. ‘A star is born’ sprak jurylid Angela Groothuizen, om eraan toe te voegen dat zij hem in de ZiggoDome wil zien. Het andere lid van de jury, Spike van de groep Direct, genoot zo van het optreden van Bouke en ging zo mee in de euforie van het publiek dat hij vergat om het veel te lage cijfer 8 te veranderen in een 9 of nog hoger. Het is de gitarist vergeven. Temeer omdat ik denk dat Bouke de grote finale gaat winnen met dan drie keer een vette 10. Mind my words.

Dan nog één keer terug naar die andere Elvis. Elvis Manu, de voetballer, waarvan diens vader vast en zeker een super grote fan was van Elvis Presley en vandaar zijn zoon diens voornaam heeft gegeven. Zo moet het toch haast wel zijn gegaan. Manu vormde voorin samen met Pepi een gevaarlijk duo. De twee gaan hopelijk de FC nog een boel goals bezorgen. Er werd weer eens geklapt en gelachen in Euroborg en dat was hard nodig ook. Tomás Suslov was ook nadrukkelijk aanwezig met zijn welbekende rushes en schoten. Oliver Antman, de Finse aankoop, die net als Elvis Manu nog is gehaald door de ontslagen Mark-Jan Fledderus, stond amper op het knollenveld of hij maakte de schitterende gelijkmaker.

Feest van herkenning

Wie er zondagmiddag bij waren? Milan van Dongen en Robert Maaskant van ESPN, de oud-FC Groningen-voetballers Yuri Cornelisse, Paul Matthijs, de nieuwe trainer van Be Quick, en Henk, voor al uw evenementen, de Haan. Verder nog William Pomp van Dagblad van het Noorden, Willem Vissers van de Volkskrant, Rob McDonald, de man van de cijfers en de analyses, Niiwino Geertsema en Stefan Bleeker van RTV Noord en Mark Kloostra van Langs de Lijn. Niet gezien Thijs de Jong, Koen Schuiling, René Paas, Dick Heuvelman, Henk Kok en Suse van Kleef