Piet van Dijken draaft door: Dick Lukkien, eindelijk maar toch

Trainer Dick Lukkien van FC Emmen staat de pers te woord voorafgaand aan het duel met Sparta Rotterdam, dat met 0-2 verloren zou gaan.

Trainer Dick Lukkien van FC Emmen staat de pers te woord voorafgaand aan het duel met Sparta Rotterdam, dat met 0-2 verloren zou gaan. Foto: ANP

In de auto op weg naar FC Groningen-SC Heerenveen krijg ik een appje van schoonzoon Anjo, Het betreft een artikel op de site van Voetbal International met de kop ‘Dick Lukkien verruilt FC Emmen komende zomer voor FC Groningen’. Ik app terug dat mijn tijdloze lobby voor de komst van deze voetbaltrainer een feit is.

In de loop van de dag ontvang ik het ene appje na de andere. Zelfs Mark-Jan Fledderus reageert. “Hey Piet. De door jou gewenste trainer eindelijk naar de FC! Goede zaak!! Ik had graag met hem samengewerkt.” Ik wist dat de ontslagen technisch directeur graag Dick Lukkien wilde inlijven, maar had wel mijn twijfels of na diens vertrek algemeen directeur Wouter Gudde er net zo over dacht. Gelukkig blijkt dit zo te zijn.

„De enige juiste keuze”

Ik was blij en opgelucht toen ik het bericht las over de nieuw gekozen trainer. Wanneer ik terugkijk op alle stukjes en columns waarin ik heb geschreven dat Dick Lukkien de meest ideale trainer voor FC Groningen is, zie ik dat die schrijfsels amper meer zijn te tellen. Het heeft iets van een lobby die niet meer is te stuiten. “Wanneer het nu niet gaat gebeuren, dan komt het er misschien nooit meer van.” Het is de laatste zin in mijn laatste column omtrent de noodzaak van het binnenhalen van de ook door de supporters zo gewenste trainer voor het komende seizoen.

Net nog een appje van Coos Poortman, voetbalkenner bij uitstek. “Gefeliciteerd Piet. De FC kan wel wat gezonde spirit gebruiken.” En Job Schepers, hoofdredacteur van de Texelse Courant, spreekt over ‘een échte clubman’. Oud-FC Groningenspeler en oud-international Hugo Hovenkamp feliciteert me met de komst van Dick Lukkien, met de toevoeging dat het toch ook wel in de lijn der verwachtingen lag dat Lukkien naar de Euroborg zou komen. Volgens Hovenkamp is de Veendammer de enige juiste keuze voor de club die nog altijd in zijn hart zit.

Waar was Suse?

Collega Willem Groeneveld heeft al uitvoerig geschreven wat er allemaal is mis gegaan aan het einde van de wedstrijd Groningen-Heerenveen. Vandaar dat ik het kort houd wat betreft de noordelijke derby. Spits Van Hooijdonk was in de eerste helft twee keer trefzeker en het afstandsschot van Manu had een beter lot verdiend. De twee goed gevulde uitvakken zongen ‘dat wie niet springt die degradeert’, terwijl de Noord-tribune het hield bij ‘dat boeren nooit opgeven’. Ik zie dat ijdeltuit Ruud Hesp, altijd weet hij de camera te vinden, het bij Heerenveen het al tot het derde stoeltje heeft gebracht, en dat oer GVAV-er Egbert Wittenaar mij komt vertellen dat hij alweer 76 jaar is. In de rust hoor ik collega Wim Masker zeggen dat de wedstrijd nog niet is gespeeld. “Weet je wat het is met die Groningers Piet? Wanneer de FC in de rust met 2-0 voor staat zeggen ze dat ze het nog maar moeten zien, terwijl wanneer het 0-2 is, de partij is gespeeld. Typisch Gronings.

Tot slot zoals altijd wie er wel en wie er niet waren. Thijs de Jong was erbij mensen! Echt waar! De presentator van de veel beluisterde podcast Radio Milko is wel degelijk gesignaleerd! William Pomp zie ik, net als Jan Mennega, Henk Kok, Wim Masker, Frank Snoeks, Mark Kloostra van Langs de Lijn, Johannes Peetsma (Tiktok Tammo) en last but not least gastheer Joop Alt. En niet te vergeten een man of vijf van de Friese media. Niet gezien Richard van Elsacker, Koen Schuiling, René Paas, Tjeerd van Dekken, Caroline van der Plas en Suse van Kleef.