Piet van Dijken draaft door: Dita bril

Piet met Dita bril

Jan en Henk zijn ermee gestopt. Met Optiek Magnifiek. Jan en Henk waren samen met kapper Ronald de Bont, ook wel de Nederlandse Maurizio Lombardo genoemd, de kapper die knipt door middel van de zogeheten ‘handability techniek’, de eerste sponsoren van Herestraat Helemaal. Expliciet vermeldden Jan en Henk altijd dat ik de enige in hun lange carrière ben geweest die zij hebben gesponsord. Derhalve een voorrecht mag ik wel zeggen.

Dat sponsoren van mij bestond voor hen uit het gratis mogen dragen van vooral bijzondere brillen, waar ik dan tegenover stelde, net als ik dat deed bij coiffeur Ronald, naamsvermelding van hun winkel op de aftiteling van het in de regio wereldberoemde item. Ronald knipte mij hiervoor dan eens in de twee maanden. Zo ging dat al die jaren met gesloten beurzen.

Nu Henk en Jan hun winkel hebben verkocht, ben ik over gestapt naar Woldringh Optiek in de Herestraat. Inderdaad, een opticien in mijn eigen favoriete winkelstraat. Het mooie van Woldringh is dat de zaak er al was toen ik in de beginjaren 90 mijn eerste aflevering van Herestraat Helemaal maakte. Toen ik op 23 mei 2019 tijdens het opnemen van de laatste Herestraat met camera en bakfiets langs de winkel van de opticien wandelde, kreeg ik van Willem Woldringh voor die 600 keer een Dita bril. Een échte Dita!

Voor de mensen die het niet weten, een Dita bril is een wereldbril! Bij de overhandiging vraagt de verkoper aan mij of ik wel weet wie ook een Dita bril draagt? Ik moet helaas het antwoord schuldig blijven, waarop hij met trots meldt dat het hier wel degelijk de acteur Brad Pitt betreft. Thuis gekomen is dan ook het eerste wat ik doe Brad Pitt en Dita brillen googelen. En verdomd, de filmster en de bril hebben wel heus een band. Verder kom ik erachter dat ook plaatsgenoot Kraantje Pappie de brillen van Dita draagt.

Voorwaar een illuster duo, dat elkaar niet kent en dus van elkaar niet weet dat ze allebei gek zijn van de Dita bril. Gelukkig wordt Sikkom all over the World gelezen, so who knows? Mooi man! Gisteren wandelde ik weer eens door mijn favoriete straat. Zonder duwer en cameraman telde ik de winkels die net als Woldringh Optiek ook bij de beginopnames van Herestraat Helemaal er al waren. Het was gauw klaar.

Ik traceerde de kledingwinkel C&A, de HEMA, Juwelier Schaap en Citroen, toentertijd bekend onder de naam Frans Brugsma, en juwelier Repko, waarvan de twee gele borden met tekst alle 600 afleveringen in beeld zijn geweest. Toen ik dit op een dag aan de aardige eigenaresse van de zaak vertelde kreeg ik spontaan een reclamepennetje van haar. Met Woldringh erbij zijn het slechts vijf winkels die er nog steeds zijn. De rest is net als in alle andere grote steden helaas van eenzelfde eenheidsworst.

Na de vele mooie jaren bij Optiek Magnifiek is het voor mij nu Woldringh Optiek. Recent heb ik bij hen mijn eerste ogentest gehad. Zoiets schept een band, net zoals het dragen van een Dita bril en weten dat dit een heuse eyecatcher is!

Door Piet van Dijken