Piet van Dijken draaft door: Groen-wit

Piet en en z'n maat.

Een appje van Jeroen van Veronica. Van het programma Veronica Offside. Met de mededeling dat Tom Staal naar de wedstrijd FC Groningen-SC Cambuur gaat en heeft gevraagd of ik ook ga en zo ja of ik dan tijd heb voor een praatje met de immer enthousiaste verslaggever. Tuurlijk heb ik tijd voor Tom Staal. Tom stelt zijn vaak confronterende vragen ook voor Geen Stijl en wanneer er iets loos is in de Big City word ik meestal door de redactie gebeld of ik tijd heb om even mijn liefst gezouten mening in de microfoon van Tom wil spuien. Kwart voor twee op de Grote Markt Piet? Okay, ik ben er.

Omdat de FC hoe dan ook van Cambuur moet winnen trek ik mijn groene schoenen van Van Palmen aan en completeer deze met de groen-wit gebreide sjaal. De groen-witte uitrusting heeft wel vaker tot overwinningen geleid. Wie weet nu ook? Op zondag gaat Groningen trouwens op bezoek bij Volendam en ook dan is het een vereiste dat er gewonnen dient te worden en er daardoor om kwart over 4 een forse stijging op de ranglijst van de eredivisie is te zien. Ook in het vissersdorp zijn de drie punten de enige remedie. Niet gelijk spelen of erger nog verliezen, maar gewoon de volle winst pakken.

Hoe laat kun je er zijn Piet? Dan zet ik dat meteen even in het Callsheet. Ik denk aan kwart over 6 Jeroen. De match begint om kwart voor 7. Is dat okay? Ja, helemaal top. Waar? Bij de hoofdingang. Prima. Tom heeft er zin in. Komt goed uit. Ik ook. Tot morgenavond.

Op de afgesproken tijd arriveer ik bij de hoofdingang. Tom belt dat hij er ook staat. Mijn generatie is altijd op tijd en neemt zoveel mogelijk de telefoon op. Blijkbaar Tom ook. Terwijl hij pas 46 is. De begroeting is hartelijk. Tom vindt het groen-wit prachtig. Bij het interviewen voor de Euroborg worden ook supporters betrokken, waarbij een man uit Limburg meldt dat hij de club succes komt brengen. Net als eerder dit seizoen bij Emmen-Groningen heb ik daarna de hele wedstrijd de camera van Thomas Nauw voor mijn snufferd. Het item voor Veronica Offside van vanavond duurt een kleine 3 minuten, dan kun je wel nagaan hoeveel er weggeflikkerd wordt.

Over de wedstrijd zelf is eigenlijk elk woord dat ik tik er één teveel. Wat een klotenpartij! Fledderus heeft vergeten buitenspelers aan te trekken, waarop trainer Van der Ree besluit om tegen de Friezen geen 4-3-3 te spelen, maar te kiezen voor het 3-5-2 systeem. Wat inhoudt dat er tegen de nummer 18 van de eredivisie met 5 verdedigers wordt gespeeld. Drie centraal aangevuld met twee backs. Het resultaat hiervan is dat na de verloren partij de FC onderaan de ranglijst bungelt. De zoveelste wanprestatie van dit seizoen heeft met deze nederlaag zijn absolute dieptepunt bereikt.

Na de wedstrijd moeten het publiek zoals wel vaker gebeurt een half uur wachten voordat de deuren van het stadion weer open gaan. In de persruimte zorgt gastheer Joop Alt voor gefrituurde hapjes, chocoladerepen en smaakvolle droge worst. Ik groet commentator Jan Roelfs van de NOS en Mark Kloostra van Langs de Lijn, waarvan de laatste mij laat weten dat hij altijd met veel plezier naar de podcast van Radio Milko luistert. Vriend Nino heeft zijn drie kinderen meegenomen en Henk Elderman vervangt de vakantie vierende Stefan Bleeker als commentator bij RTV Noord.

Verder is er weinig te melden vanuit Euroborg. Ik fiets nog steeds in groen-wit naar huis, waar Tom Staal via de app laat weten dat hij in de trein terug naar Utrecht zit. Een geruststellende gedachte. Ik kijk nog even de samenvatting van Ajax-Volendam en bedenk me dat de FC daar zondag tegen moeten strijden. De wijdbroeken houden Ajax keurig op 1-1 en toch spreek ik de gedachte uit dat er in Volendam drie punten zijn te halen. Maar Van der Ree, dan wel graag in een andere samenstelling!