Piet van Dijken draaft door: Hans Nijland vertelt

Hans Nijland

Hans Nijland Foto: Duncan Wijting

FC Groningen is gedegradeerd en Hans Nijland is volop in de picture. De man die bijna 23 jaar, net zolang als Piet Paulusma het weer heeft voorspeld bij SBS6, algemeen directeur was van het momenteel zieltogende FC Groningen. Nijland is voor even weer een dankbaar onderwerp voor de media, waar hij geen enkel probleem mee heeft. Beter gezegd, hij geniet van de interesse.

Noord Scoort, het sportprogramma van RTV Noord, is tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin de definitieve nekslag valt voor de FC, dan ook van harte welkom in huize Nijland. Marieke Nijland is een meer dan goede gastvrouw, terwijl Hans voor, tijdens en na de match zijn mening ventileert over de teloorgang van de FC.

Nijland is overal

Je kunt de laatste weken geen krant open slaan of Hans Nijland verhaalt over het voor FC Groningen zo miserabele seizoen. Ook in de podcast Radio Milko is dit het geval. En wel op de maandag na het lijzige partijtje voetbal tegen de ploeg uit Deventer, waarin degradatie definitief bekrachtigd wordt. Zodoende kan door de uitspraak ‘dat het theoretisch nog mogelijk is’ van trainer Dennis van der Ree een forse streep.

“Hans, was het jou gebeurd?” Presentator Thijs de Jong van Radio Milko vraagt het aan de oud-directeur. Of FC Groningen ook onder zijn leiderschap zou zijn gedegradeerd? Een antwoord komt er niet. Nijland is voorzichtig. Ook wel begrijpelijk. Hij past ervoor om zijn opvolger onderuit te halen. “Nou ja. Daar vraag je me nogal wat hè. Dit seizoen? Degradatie?”

Het blijkt dat in deze aflevering van de podcast de gast soms moeite lijkt te hebben met te directe vragen. Waarom ga je er dan zitten? Wat is de meerwaarde? Veel liever had Nijland volmondig NEE gezegd op de vraag van Thijs, maar in dit geval draait hij om de hete brij heen. Wel komt hij nog met oneliners als ‘dat in de nacht na de degradatie hij geen oog heeft dichtgedaan’ en ‘dat de directie voor alles verantwoordelijk is’. Om te besluiten met de mededeling ‘dat wij met ons allen voor de rest van Nederland voor aap staan’.

Zere plek

“Ik heb de wijsheid niet in pacht”, hoor ik Nijland zeggen. En dat hij Dennis van der Ree, voorafgaande aan de wedstrijd tegen Go Ahead, nog een appje heeft gestuurd. In de hoop dat deze wellicht nog een wedstrijdje gaat winnen. De luisteraar komt verder te weten dat dezelfde trainer een avondje bij Nijland aan de welbekende keukentafel heeft gezeten. Net als trouwens de aan de kant gezette technisch directeur Mark-Jan Fledderus een aantal malen bij hem langs is geweest. Op de plek waar in de loop der jaren al zoveel bekende mensen uit de voetballerij hebben mogen aanschuiven.

Op de avond dat ik dit stukje tik realiseer ik me dat het 12 mei is, toevalligerwijs de geboortedag van Hans Nijland. De in Amstelveen geboren Nijland komt uit 1960, dus is hij vandaag 63 jaar geworden. Vandaar dat het mij een goed idee lijkt om met een positief statement van hem te besluiten. In de podcast zegt Nijland “dat wanneer een besluit is genomen om een contract met een werknemer te verlengen, hier wel degelijk een geldige reden voor dient te zijn. Dat doe je niet bij twijfels.” Nijland refereert hieraan de inmiddels ontslagen Mark-Jan Fledderus en aan Wouter Gudde, die beiden tussentijds hun contract met twee jaar verlengden tot half 2026. Hans Nijland legt hier terecht de vinger op de zere plek, hoewel op het tijdstip van contractverlenging het wel stukken beter ging dan dit seizoen.

Laatste restje gif

Nog twee partijtjes en dan is het klaar. Net als zovelen ben ook ik blij dat het erop zit. Op eerste Pinksterdag voetbalt de FC zijn voorlopig laatste potje in de eredivisie tegen Sparta. Publiek is hier vanwege structurele wanordelijkheden niet welkom, wat tevens geldt voor de aanhang die nog het idee had om hun club zondag achterna te reizen naar Arnhem. Een dergelijk besluit van de competitie is passend in een seizoen waarin bijkans alles voor de FC is mis gegaan. Het is dan ook treffend dat tot aan het laatste moment van deze voetbaljaargang de teleurstelling groot is voor een ieder die de club een warm hart toedraagt.