Piet van Dijken draaft door: Inschattingsfout

Foto van ANP

Foto van ANP

‘Een grote inschattingsfout’ noemt technisch directeur Mark-Jan Fledderus het ontslag van trainer Frank Wormuth. Dat zegt de man, die als opvolger van Danny Buijs maar één naam in gedachten heeft, en dat is dezelfde Frank Wormuth, die nu als een grote inschattingsfout door Fledderus wordt neergezet, wat hij zich als technisch eindverantwoordelijke enorm aanrekent. Wellicht is het daarom een goede zaak dat Fledderus zijn conclusie trekt en zelf ook van het FC-toneel verdwijnt.

Ik wil op de deze vroege maandagmorgen net een stukje gaan tikken over de zoveelste nederlaag van FC Groningen tot ik onder ogen krijg dat Wormuth de wacht is aangezegd. Er wordt in het persbericht vermeld dat er, zoals dat veelal voorspelbaar wordt genoemd, ‘onvoldoende draagvlak’ is om met de trainer verder te gaan. Verder wordt er door de technisch beleidsbepaler gesproken over de werkwijze van Frank Wormuth die, volgens de heren, onvoldoende is aangeslagen, en dat er onvoldoende sprake is geweest van duidelijkheid en verbinding. Volgens Fledderus zie je het hier boven genoemde terug in een gebrek aan ontwikkeling van zowel de spelersgroep als van de staf en de resultaten. Vandaar om structureel en duurzaam succes te kunnen blijven boeken is het ontslag van Wormuth onvermijdelijk.

Geen hoge cijfers

FC Groningen heeft trouwens van de gespeelde 14 wedstrijden en maar drie met winst kunnen beëindigen. De club bivakkeert momenteel op de vijftiende plek met 12 punten. Nog geen punt gemiddeld per wedstrijd en 30 verliespunten. De door Gudde veel te vaak genoemde Grote Markt ligt ver buiten ons gezichtsveld en de nederlaag gisteren tegen Fortuna Sittard is alweer de achtste in deze voor de FC desastreuze competitie.

Snel over dan maar naar waar dit stukje in eerste instantie voor is bedoeld. Te weten een beeld van de wedstrijd FC Groningen-Fortuna Sittard. Ik zit tussen Colin Mooijman, die mij filmt vanwege een op stapel staande documentaire, en RTV Noord-commentator Stefan Bleeker. We zetelen op de bovenste rij van de perstribune. Wat lager zitten William Pomp en analist Hans Westerhof, waar toevalligerwijs ook een documentaire over wordt gemaakt, en die mij na de verloren partij toevertrouwt dat een documentaire veelal twee keer wordt vertoond. De eerste keer wanneer de film klaar is en de tweede keer wanneer de hoofdpersoon overlijdt. Dus wel blijven leven jongen! Cijfers geven vindt de oud-trainer maar niets. Maar ja, hij doet het wel, omdat de krant dit nu eenmaal wil. Het zullen wel weer geen hoge cijfers zijn.

Gladon

Eerst maar eens kijken of de Turkse vedette van Fortuna Burak Yilmaz meedoet. Jawel, onder zijn vaste nummer 17 ontdek ik hem op het gekregen papier met de opstelling van beider elftallen. Wat wordt het Piet? Ik steek een aantal vingers in de lucht en zie dat Irandust al na 10 seconden op de grond ligt. Kort daarna volgt Te Wierik na een overtreding van Burak. Vanuit een ooghoek traceer ik generatiegenoot Henk Oosterwold, die jarenlang als linksback in het eerste voetbalde. Samen nog met Piet Fransen, Hugo Hovenkamp, Martin Koeman en Tonny van Leeuwen.

Wie zijn toch die twee kale assistenten van de zich als een complete malloot gedragende trainer Julio Velásquez? Paul Gladon wordt als reserve ingebracht. Heeft overal en nergens gespeeld, ook even in Stad, en niet écht succesvol tijdens zijn carrière. Tot aan gistermiddag in Euroborg. Gladon is verantwoordelijk voor zowel de 1-1 en de 1-2 en heeft zodoende een groot aandeel in de uiteindelijk 3-2 victorie van de Limburgers. Dat Paul Gladon ons Groningers nog eens persoonlijk de das om zou doen had ik in de verste verten niet verwacht. En helemaal niet dat zijn twee doelpunten ook nog eens mede de oorzaak zijn dat Frank Wormuth niet langer de trainer van FC Groningen is.

Lukkien

Tenslotte nog een wijze raad voor Gudde en Fledderus. Maak het seizoen af met een interim-trainer die in staat is om FC Groningen voor de eredivisie te behouden en, het meest belangrijke, contracteer zo snel mogelijk Dick Lukkien als trainer voor het nieuwe seizoen!!