Piet van Dijken draaft door: Mobiliseren, want het is klaar voor Dennis van der Ree

Trainer Dennis van der Ree.

Trainer Dennis van der Ree. Foto ANP/Cor Lasker

Het sportjournaille uit de regio moet zich mobiliseren om er gezamenlijk zorg voor te dragen dat Dennis van der Ree de laatste zeven wedstrijden niet langer actief is als hoofdtrainer van FC Groningen. Het lijfsbehoud van de FC is hiervan de reden. Met hem als verantwoordelijk coach gaat dit niet gebeuren.

Drie weken geleden schreef ik al dat de club met Van der Ree aan het roer zal degraderen. Algemeen directeur Gudde heeft zich jammer genoeg van mijn bede nog niets aangetrokken, maar voorlopig zijn de vooruitzichten inzake het eindresultaat van de competitie alleen nog maar slechter geworden.

Kampioen open deuren

Tijdens het vrijdagse perspraatje voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard opent de trainer in de microfoon van RTV Noord alleen maar open deuren. “Als wij niet gaan winnen, dan degraderen we. Maar wanneer zij winnen en wij verliezen, dan weten wij dat zij boven ons gaan eindigen.”

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Verder kraait Van der Ree vooral onzin uit. Over dat hij graag had gezien dat de beleidsbepalers voor hem hadden gekozen en dat hij dus een andere keuze had gemaakt. Lijkt me in zijn geval wel logisch. Gelukkig snapt de coach nog net dat wanneer je zoals hij alleen maar van Excelsior hebt gewonnen, de keuze dan begrijpelijk op een ander valt.

Petrovic

Wie kan na alle voorgaande ellende van dit seizoen FC Groningen nog wel in de eredivisie houden? Zelf denk ik aan Zeljko Petrovic. De in Montenegro geboren voetbaltrainer heeft bij Willem 2, dat een aantal jaren geleden ook op degraderen stond, het ondanks de bar slechte klassering, toch nog tot een goed einde gebracht.

Petrovic is écht een trainer voor de korte termijn. Eerder was hij tot volle tevredenheid jarenlang eerste assistent van Dick Advocaat. Als voetballer was de Montenegrijn een gewaardeerd speler bij onder meer PSV, Dinamo Zagreb en het Spaanse Sevilla. Petrovic doet mij altijd denken aan de te vroeg overleden Fritz Korbach, die op zijn geheel eigen wijze clubs uit het slob dregde. Petrovic voor Van der Ree mensen! De wisseling van de wacht zal de FC beslist geen windeieren leggen.

Het stokje moet worden overgenomen

Bij restaurant Hock Sieng aan de Vismarkt eet ik dinsdagavond met FC Groningen-volger William Pomp de lekkerste ossenhaaspuntjes van Stad. Tijdens onze copieuze maaltijd praten wij vooral veel over de hachelijke situatie bij FC Groningen. Alles komt voorbij, dus ook de keuze voor Dennis van der Ree als hoofdtrainer.

William refereert aan mijn column op Sikkom, waarin ik schreef dat de FC met deze trainer volgend seizoen in de KKD speelt. Ik reageer met de riposte dat wij als journalisten met elkaar een vuist moeten maken wanneer ook de wedstrijd van zondag in Sittard geen winst oplevert. Wanneer dit inderdaad zo zal zijn waarde collega, moeten wij er voor zorgen dat Petrovic of desnoods een andere ervaren trainer die vrij is het stokje van Van der Ree overneemt. Met maar één doel. Degradatie van de FC voorkomen. Trouwens, heb jij het nummer van Petrovic?

0,38 Punt per wedstrijd voor Van der Ree

Het moment van opstappen voor Dennis van der Ree is aangebroken! Na de achtste nederlaag op rij, een clubrecord in de geschiedenis van FC Groningen, moet de trainer toch inzien dat het zo écht niet langer gaat. Eén overwinning en twee gelijke spelen heeft Van der Ree tot nu toe bijeen gesprokkeld. Na het ontslag van Frank Wormuth gingen op drie na alle wedstrijden onder zijn leiding verloren, plus daarbij het echec in de beker tegen de amateurs van Spakenburg.

Het is klaar voor Dennis van der Ree. Neemt hij maandag niet zelf het besluit om weg te gaan, dan is Wouter Gudde aan zet. Op de lange terugreis van Sittard naar Groningen heeft hij tijd genoeg gehad om na te denken over de enige juiste beslissing die hij moet maken. Afscheid nemen van zijn hoofdtrainer.