Piet van Dijken draaft door: Punten halen en winnen

Thijmen Blokzijl troeft Yusuf Barasi af in het duel tegen AZ. Foto ANP/Ed van de Pol

„Voetbaltrainer zijn is een prachtig vak, maar je moet zo nu en dan wel eens een wedstrijd winnen.” Het is een uitspraak van Dick Lukkien, trainer van FC Emmen, na de teleurstellende nederlaag vorig weekend in en tegen Volendam.

Zaterdag was het voor de Drenten dan toch eindelijk weer eens raak! Op de Oude Meerdijk werd Excelsior met 2-0 verslagen. Net als FC Emmen wil ook FC Groningen in de eredivisie blijven. Eerder schreef ik al op deze plek dat de Groningers dan wel afscheid dienen te nemen van trainer Dennis van der Ree. Met deze man aan het roer wordt lijfsbehoud in mijn ogen een niet te klaren klus.

Geen speler die luistert

Gedurende de wedstrijd tegen AZ Retteketet heb ik de man maar weer eens geobserveerd. Geen seconde heeft Van der Ree op zijn kont gezeten. Zelfs niet om te overleggen met die andere twee ‘toppers’ van de technische staf. Twee keer drie kwartier plus blessuretijd heeft Dennis van der Ree in het speciaal voor trainers bedoelde vak staan wijzen en roepen. Geen speler die luistert, laat staan er zich iets van aantrekt, maar ja, hij is nu eenmaal de trainer, dus laat hem maar. Voor voetballers is het om gek van te worden.

Wanneer je ook volgend seizoen in de hoogste divisie wil blijven voetballen moet je wel punten sprokkelen. Dat doet de selectie onder Van der Ree helaas niet. Vandaar ook de trieste aanblik op de ranglijst. Onder het bewind van deze coach heeft FC Groningen amper punten behaald. In de bekerstrijd verloor de club zelfs op eigen veld van Spakenburg. In de competitie werd slechts een keer gewonnen en twee keer was een remise het resultaat. De resterende matches gingen verloren.

Dick Lukkien

Hoe kan het dat algemeen directeur Wouter Gudde, en met hem nog een paar pazzipanten, nog steeds niet heeft geluisterd naar de goedbedoelde raadgeving om toch maar een trainer te benoemen die er simpelweg voor zorgdraagt dat de club in de eredivisie blijft voetballen. Met de huidige selectie hoeft Groningen echt niet te degraderen, om dit verschrikkelijke woord nog maar weer eens te gebruiken.

Om nog even terug te komen op Dick Lukkien. Mijn hoop is nog altijd gevestigd op het moment dat FC Groningen naar buiten komt met het bericht dat de Veendammer oefenmeester volgend seizoen de nieuwe trainer van de club wordt. Het contract van Lukkien loopt aan het einde van dit seizoen af, dus is de tijd gekomen om hem voor minimaal twee jaar vast te leggen. Wellicht zijn hier al afspraken over gemaakt, maar lijkt het beide partijen beter om hier niet te vroeg mee naar buiten te komen?

Winnen, winnen, winnen

Zondagmiddag om kwart over 12, het is en blijft een klotentijd, speelt FC Groningen in Euroborg tegen SC Heerenveen, in de Friese volksmond ook wel Tjongerdam genoemd. Lees het boek van Fenno Schoustra over legende Abe Lenstra, die in zijn schrijfsel Leo Leenders heet. Ik weet dat ik het volgende beter niet kan opschrijven, maar doe het toch, omdat ik net als het legioen maar een ding wil en dat is dat FC Groningen uit die vermaledijde degradatiezone verdwijnt.

Let op! Dan moet er dus wel tegen de Friezen gewonnen worden! Niet gelijk spelen of, erger nog, verliezen, nee, het enige dat op 19 maart telt is WINNEN!! Punten halen!! Ik verwacht op dit onzalige tijdstip een bomvol stadion met een meer dan enthousiast publiek, dat hopelijk net als spelers en technische staf maar een ding wil en dat is WINNEN!!